Holbruk: Bombardovati Irak kao Srbiju

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2003.

09:21

Default images

Ričard Holbruk, izaslanik administracije SAD u Ujedinjenim nacijama u vreme bivšeg predsednika Bila Klintona, upozorio je predsednika SAD Džordža Buša da insistiranje na novoj odluci Saveta bezbednosti UN oko Iraka predstavlja krajnje rizičan potez u kom može biti izgubljen "dobar deo kapitala" stečenog prethodnom rezolucijom 1441. Holbrukova je procenio da ta rezolucija daje sva potrebna ovlašćenja za početak operacije u Iraku, odnosno da će nova rezolucija biti suočena sa opasnošću da ne dobije neophodnu većinu glasova u SB UN, ili da bude zaustavljena vetom Francuske, a možda i Rusije i Kine. To bi učinilo da američka intervencija potom dobije potom dimenziju kršenja odluke SB UN, navodi Holbruk. Prema Holbrukovom članku u "Vašington postu", "u veoma sličnoj situaciji, Klintonova administracija i saveznici iz NATO su 1999. odlučili da bombarduju Jugoslaviju bez traženja saglasnosti SB UN čim je postalo jasno da će Rusija blokirati takav predlog". "Taj kontrast s Bušovom administracijom posebno je čudan kad se ima u vidu da je Sadam Husein mnogo gori od Slobodana Miloševića i da Irak ima za sobom dugačak trag kršenja rezolucija SB UN, dok oko Kosova nije bilo nijedne", zaključuje Holbruk, uz upozorenje da će "nepotrebno insistiranje" na novoj rezoluciji ne samo otežati uslove za neminovnu vojnu intervenciju, već i nepovoljno uticati na kasnije planove SAD za stabilizovanje i demokratizaciju post-sadamovskog Iraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: