Lider radikala stigao u Hag

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.02.2003.

09:14

Default images

Haški tribunal zvanično je potvrdio da je Vojislav Šešelj u ponedeljak ujutro oko 9.30 časova stigao u Hag, gde se predao Tribunalu. On je doveden u pritvor bez posebnih mera bezbednosti, u pratnji jednog vozila holandske policije. Prvo pojavljivanje, na kome će se Šešelj izjasniti o navodima optužnice, biće zakazano u narednim danima. Šešelj je optužen 14. februara 2003, a glavni tužilac, Karla del Ponte, njegovu optužnicu je potpisala 15. januara. U optužnici, osam tačaka se odnosi na zločine protiv čovečnosti, a šest na kršenje zakona i običaja rata. Po ovoj optužnici, Vojislav Šešelj,  je bio deo tzv. zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje Hrvata, Muslimana i nesrpskog stanovništva sa otprilike trećine teritorije Hrvatske, velikih delova Bosne i delova Vojvodine. Cilj proterivanja je povezivanje ovih područja u novu državu, kojoj bi dominirali Srbi, navodi u optužnici Karla del Ponte. Šešelj se smatra delom zajedničkog zločinačkog poduhvata od avgusta 1991. godine do septembra 1993, kada se sukobio sa Slobodanom Miloševićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: