Koštunica raspisao izbore za parlament Srbije i Crne Gore

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2003.

09:39

Default images

Savezni predsednik Vojislav Koštunica raspisao je posredne izbore za poslanike Skupštine Srbije i Crne Gore. Izbori će biti održani 25. februara, a poslanici će biti delegirani na osnovu Zakona o izboru poslanika koji su, prošle nedelje, usvojili srpski i crnogorski parlament.

Član komisije koja je izradila Ustavnu povelju nove državne zajednice Zoran Lončar, rekao je Radiju B92 da, od datuma izbora poslanika, počinje da teče rok u kome su predsednici Veća republika i Veća građana sadašnjeg saveznog parlamenta, kao i predsednici skupština Srbije i Crne Gore, dužni da se dogovore oko datuma zakazivanja konstitutivne sednice novog parlamenta. Lončar je dodao da bi ta sednica mogla da bude održana najkasnije do 2. marta, ukoliko ne bude novih žalbi na odluke republičkih skupština. Sednicom će predsedavati najstariji poslanik. "Na toj sednici bi trebalo da se verifikuju mandati i novih poslanika u skupštini Srbije i Crne Gore, trebalo bi istovremeno da bude donet Zakon o izboru predsednika Srbije i Crne Gore i da se obavi izbor predsednika Srbije i Crne Gore. Nakon toga, novi predsednik Srbije i Crne Gore ima ulogu mandatara i obavezu, na osnovu Zakona o sprovođenju Ustavne povelje, da u naknadnom roku od 5 dana novoizabranoj skupštini ponudi listu kandidata za Savet ministara", rekao je Lončar. On je dodao da bi Savet ministara, u tom slučaju, mogao da bude formiran oko 7. marta. "Zatim ostaje rok da se donese Zakon o sudu Srbije i Crne Gore, a na osnovu tog zakona da se izaberu sudije Srbije i Crne Gore. Proces konstituisanja nove državne zajednice Srbija i Crna Gora u tom smkislu bi bio okončan tokom marta meseca ove godine", rekao je Lončar.Podsetimo, nakon usvajanja Zakona o izboru poslanika Administrativni odbor odredio je kvote na osnovu kojih poslaničke grupe stiču pravo na mandate u novoj skupštini. Ti mandati biće podeljeni na sednici parlamenta, koja će, kako saznajemo, biti  održana 25. februara. Kada skupština izabere poslanike, ostaje da Republička izborna komisija potvrdi te liste i izradi zbirnu listu poslanika. Na listama poslaničkih grupa biće poslanici koji već imaju mandate u republičkom ili saveznom parlamentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: