Potvrđena optužnica protiv Šešelja

Izvor: B92

Petak, 14.02.2003.

18:09

Default images

Haški tribunal potvrdio je u petak optužnicu protiv protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata, javlja iz Haga specijalni izveštač RTV B92 Miloš Milić.

Optužnica Vojislava Šešelja tereti da je odgovoran za zločine protiv čovečnosti I kršenje zakona I običaja rata. Za lidera radikala se navodi da je bio deo tzv. Zajedničkog zločinackog poduhvata, i to od avgusta 1991. godine do septembra 1993. godine, kada se optužženi razišao sa Slobodanom Miloševićem. U optužnici, koju je 15. januara potpisala glavni tuzilac Karla del Ponte, Šešelj se smatra individualno odgovornim za ubistva, proterivanje, progon na rasnoj, verskoj I političkoj osnovi, deportacije, zatvaranje i mučenje, kao i nehumano postupanje prema nesrpskom stanovništvu u Bosni, Hrvatskoj, ali i u Vojvodini. I sve to, navode tužioci, u cilju stvaranja države kojom bi dominirali Srbi. Tužilastvo tereti Šešelja i za stvaranje partijskih dobrovoljačkih odreda koji su slani u Hrvatsku I Bosnu, uz pomoc tadašnjih vlasti Srbije. Pojedinačno, navedena su mesta I zločini koji se, izmedju ostalog,  pripisuju i Šešeljevim dobrovoljcima, poput Vukovara, odnosno poljoprivrednog dobra “Ovčara”, gde je ubijeno preko 200 ljudi, te nekoliko sela u istočnoj Slavoniji kada su stradala 43 hrvatska civila. Kada je reč o Bosni, tužioci Vojislava Šešelja I njegove paravojne jedinice smatraju odgovornim za zločine u Zvorniku I Bosanskom Šamcu.

Šešeljeva optužnica, koja je od od petka na snazi, sadrži i navode o proterivanju vojvodjanskih Hrvata iz sela Hrtkovci, maja 1992. godine. Poslednji optuženi pred Haškim tribunalom je tada instruirao lokalne čelnike SRS da proteraju Hrvate u Hrvatsku I javno čitao imena nesrba koje treba proterati. Posle tog javnog nastupa, u naredna tri meseca, mnogi Hrvati su proterivani ili maltretirani i ponižavani, a u njihove domove uselile su se srpske izbeglice iz bivše Jugoslavije. Po statutu Haškog tribunala, Šešelj se u osam tačaka smatra odgovornim za zločine protiv čovečnosti, a u šest za kršenje zakona i običaja rata. Optužnicu je u petak kasno popodne potvrdio sudija O Gon Kvon, čime je postala pravosnažna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: