Sednica Skupštine opštine Bujanovac

Izvor: B92

Petak, 14.02.2003.

17:17

Default images

Skupština opštine Bujanovaca u petak je osudila sve akte nasilja na jugu Srbije i zatražila da počinioci budu kažnjeni. Skupština je na vanarednoj sjednici povodom nastale političko-bezbednosne situacije usvojila 11 zaključaka, kojima je podržana akcija Vlade Srbije protiv svih vidova nasilja, organizovanog kriminala, šverca i korupcije. Zaključcima, koji su podržali srpski i albanski odbornici, osuđen je svaki oblik nasilja prema građanima, bez ozbira na nacionalnu i religijsku pripadnost, a od građana je zatraženo da se uzdrže od provokacija, ma sa koje strane dolazile, jer će njihovi zahtevi biti rešavani parlamentarnim putem i na demokratski način.

Zatraženo je i da nadležni organi rasvetle sva nerazjašnjena ubistva, među kojim i nedavno ubistvo pripadnika Bezbednosno-informativne agencije Srbije Selvera Fazlijua. Od pravosudnih organa traži se i kažnjavanje lica koja žele da destabilizuju institucije i unazade proce stabilizacije i unpaređenja opštine. Od međunarodne zajednice se traži da i dalje bude prisutna i aktivna na ovom području i da učestvuje u razvoju opštine Bujanovac.

Apeluje se na tolaranciju i međuetničko razumevanje u multietničkoj sredini, da se usavrše i reafirmišu institucije lokalne samouprave u skaldu sa međunarodnim standardima.

Vanrednoj sjednici SO Bujanovac na kojoj je razmotrena trenutna političko-bezbednosna situaciji u ovoj opštini prisustvovalo je i svih 18 srpskih odbornika, koji su prethodna tri zasedanja bojkotovali zbog "zbog majorizacije albanske većine". Odbornicima se obratio i potredsednik Vlade Srbije i šef Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Nebojaša Čović koji je rekao da će državni organi nastaviti pretres kuća ukoliko postoji sumnja da se u njima nalazi ilegalno naoružanje. "Zakon će biti primenjivan na sve, 'kalašnjikov-demokratija' ne može biti primenjivana". Sednica je bila otvorena na zahtev srpskih odbornika, dok su odbornici albanskih političkih stranaka smatrali da treba da bude održana iza zatvorenih vrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: