"TAJMS": RAZLIKA IZMEDJU BRITANACA I KANADJANA?

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2000.

10:56

Default images
Svi londonski dnevnici beleze pocetak saslusanja dvojice Britanaca i dvojice Kanadjana, uhapsenih pod sumnjom za spijunazu, pred Vojnim sudom u Beogradu.

"Indipendent" istice da su osumnjicena cetvorica odbacila optuzbe za teroristicke aktivnosti i dodaje kako se ocekuje da ce u cetvrtak biti saslusani svedoci.

"Tajms" smatra da bi jugoslovenske vlasti mogle da naprave razliku izmedju slucaja britanskih policajaca, koji su radili u policijskoj akademiji OEBS na Kosovu, i Kanadjana, u cijem automobilu su pronadjeni detonatori i zice za koje vojni tuzilac smatra da su bili namenjeni teroristickim aktivnostima. "Fajnensel tajms" prenosi misljenje advokata Gradimira Nalica, koji je branio optuzene u slicnim slucajevima, da ce vlasti pre zakazivanja pocetka sudjenja mozda zeleti da procene politicku klimu u zemlji i medjunarodne reakcije. Mnogi smatraju da bi sudjenje moglo da bude zakazano za iduci mesec, neposredno pred izbore u Jugoslaviji, kako bi birackom telu jos jednom moglo da se kaze da je zemlja prepuna neprijatelja, pise Fajnensel tajms.

Ovu tezu zastupa i "Gardijan", navodeci misljenje jednog neimenovanog visokog zapadnog zvanicnika da su uhapseni stranci u sustini taoci u pokusaju jugoslovenskog predsednika Milosevica, koji ionako ima velike sanse da pobedi na izborima, da stvori sliku o ugrozenosti Jugoslavije. "Milosevic izbore smatra testom lojalnosti u kojem su njegovi protivnici predstavljeni kao izdajnici. Rascepkana opozicija u Srbiji prihvatila je njegova pravila igre i imenovanjem Vojislava Kostunice za svog kandidata izabrala je nacionalistu, a ne liberala", konstatuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: