Skupština Srbije o izboru poslanika

Izvor: B92

Sreda, 12.02.2003.

09:33

Default images

U četvrtak ističe rok u kome bi parlamenti Srbije i Crne Gore trebalo da donesu zakone o izboru poslanika u Skupštinu nove državne zajednice. Tim povodom, Skupština Srbije je započela raspravu o načinu delegiranja 91 poslanika u novi parlament, a o istoj temi u Crnoj Gori bi trebalo da se raspravlja u četvrtak.

Pred poslanicima republičkog parlamenta su tri predloga zakona o izboru poslanika, sa oko 70 amandmana. Predlagači zakona su Čedomir Jovanović, Demokratska stranka Srbije i SPS. Dok DSS šalje jasnu poruku da za predlog DOS-a neće glasati, ukoliko zakon ne bude bitno izmenjen njihovim amandmanima, šef poslaničke grupe DOS reforme Srbije Čedomir Jovanović odbacuje mogućnost da njihov predlog ne dobije podršku parlamentarne većine. "DSS ništa ne gubi ovim zakonom, oni bi isti broj poslanika imali i da su stranke predlagači i u slučaju da to čini poslanička grupa, stim što je jasno da se izborna volja građana ne krši, da DSS danas u parlamentu štiti interese SPS-a, SRS-a i SSJ-a, upravo svojih i naših protivnika sa izbora održanih 2002. godine i mislim da je to konkretna činjenica koja govori o razlici između njih i nas", rekao je Jovanović.

Potpredsednik DSS-a Dragan Maršićanin, međutim, ne deli takvo mišljenje. On je novinarima u parlamentu rekao da DOS svojim predlogom izbora poslanika pokušava da “bezakonje iz Skupštine Srbije prenese na nivo Srbije i Crne Gore uz nastavak izborne kradje i prekrajanje izborne volje građana iz 2000-te godine”. "Ovaj zakon je sredstvo kao što je za druge krađe sredstvo pajser, ovim zakonom se zapravo kao pajserom otvaraju biračke kutije građana Srbije", rekao je Maršićanin.

Ipak, predlagač zakona vladajuće koalicije odbacuje optužbe koje stižu iz DSS-a. Jovanović je precizirao da je DOS izbornu matematiku vodio “upravo na osnovu izborne volje građana”, dodavši da će sami poslanički klubovi u okviru vladajuće koalicije izvršiti raspodelu mandata. On je objasnio da će 47 mandata DOS-a deliti sve članice vladajuće koalicije, u koje spadaju i one koje su u poslednjih nekoliko meseci formirale svoje poslaničke klubove. "Nisu tačne one primedbe koje zapravo budućnost poslanika u toj novoj skupštini vezuju za budućnost poslaničkih klubova, jer će po izboru tih ljudi u skupštinu državne zajednice biti nemoguć njihov opoziv. Delegacija koju Srbija pošalje u skupštinu Srbije i Crne Gore neće se menjati, niti će stranke moći da utiču na status poslanika koje su delegirale za taj novi parlament i to je ta velika razlika u odnosu na sve ono što je postojalo do sada i primetićete da je to bitna razlika u odnosu na status koji je karakterističan za poslanike u srpskoj skupštini", rekao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: