Neuspešni razgovori oko prevazilaženja krize u NATO-u

Izvor: B92

Utorak, 11.02.2003.

19:46

Default images
Ni drugog dana intenzivnih pregovora u sedištu NATO-a, nije postignut sporazum kako prevazići krizu Alijanse, nakon što su njene tri članice - Nemačka, Francuska i Belgija - stopirale američki zahtev da se Turska preventivno naoruža zbog mogućeg napada na Irak.

Nakon što je dva puta odloženi sastanak Saveta NATO-a na ambasadorskom nivou u utorak uveče završen posle dvadeset minuta, portparol Iv Broder pred novinarima se pojavio rekavši sledeće: "Diskusije koje su u toku još nisu zaključene. Konsultacije će biti  nastavljene tokom noći, a Savet će se ponovo sastati sutra pre podne. Danas je bilo govora o jednom broju opcija, ali detalje ne mogu da saopštim, jer nema sporazuma, niti je postignut konsenzus", rekao je Broder.

Kako su agenciji Beta preneli diplomatski izvori u Briselu, sukob bi mogao da se ublaži tako što bi se "odbrambena podrška" Turskoj, sprovela postepeno, u tri faze, uz istovremeni dogovor o zameni vojnika u operacijama na Balkanu, koji bi bili upućeni u moguću vojnu akciju protiv Iraka. Isti izvori su objasnili da bi to eventualno moglo da umanjiti "politički značaj" odluke da se Turskoj odmah uputi pomoć, što tri članice alijanse ne prihvataju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: