Protest Albanaca u Preševu

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2003.

12:49

Default images

Oko hiljadu Albanaca okupilo se u ponedeljak u podne u Preševu tražeći oslobodjanje sedmorice uhapšenih sunarodnika kojima je pod optužbama za terorizam odredjen jednomesečni pritvor, izveštava dopisnik Radija B92 Radoman Irić. Pod parolom "Sloboda oslobodiocima" oni od vlasti traže da se iz zatvora hitno i bezuslovno puste sedmorica Albanaca koje su snage bezbednosti uhapsile u subotu, pošto su kod njih pronađene velike količine oružja i opreme. Učesnici kažu da je to njihov spontani protest, što objašnjava jedan od prisutnih: "Ovo su spontani protesti povodm ulaska žandarmerije u albanska sela u opštini Bujanovac. Da, bilo je oružja, ali gde nema oružja?". Za sve vreme protesta nisu korišćena nikakva nacionalna obeležja i nije bilo incidenata, a učesnici su se mirno razišli nešto posle 13 časova. Kraći protesti održani su i u Končulju i Bujanovcu. Prvo su Albanci oko 14.30 blokirali put Bujanovac - Gnjilane kod sela Končulj, a kao odgovor na taj protest raseljeni Srbi sa Kosova koji se nalaze u Bujanovcu, potom su blokirali raskrnicu na ulazu u taj grad. Oko 16 časova, protest su okončali Albanci u Končulju, a zatim i Srbi u Bujanovcu.

Prilazni putevi prema Bujanovcu i međunarodni put Beograd-Solun-Atina, koje su u ponedeljak u jednočasovnoj blokadi držali Srbi iz Kosovskog Pomoravlja, ponovo su otvoreni za saobraćaj od 18.30 časova. Oko 500 Srba iz Kosovskog Pomoravlja blokiralo je ove putne pravce nakon što im Albanci iz sela Končulj nisu dozvolili dalji prolaz na putu Gnjilane-Bujanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: