KOSTUNICA: CRNOGORSKA VLAST DUGOROCNO GUBI BOJKOTOM IZBORA

Izvor: B92

Sreda, 09.08.2000.

15:03

Default images
Kandidat demokratske opozicije za predsednika SRJ Vojislav Kostunica ocenio je da su stranke vladajuce koalicije u Crnoj Gori odlucile da bojkotuju izbore kako bi sacuvale pozicije koje sada imaju, ali da ce zbog takve odluke "dugorocno gubiti". "Da je crnogorska vlast sigurnija, izasla bi na izbore, iako bi rizikovala da izgubi podrsku jednog koalicionog partnera - Socijaldemokratske partije", kazao je Kostunica u intervjuu za Radio Frans enternasional, prenosi Beta. "Demokratska partija socijalista i Narodna stranka bi, medjutim, time bile ojacane i dobile bi jedan broj biraca koji do sada nisu imale, otele bi nesto od onoga sto je do sada dobijao (predsednik Socijalisticke narodne partije Momir) Bulatovic", kazao je Kostunica. Posto je opozicija u Srbiji "uskracena" za izbornu saradnju sa crnogorskim strankama i Srpskim pokretom obnove, blok jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica "u startu ima 50 odsto mandata u Vecu republika i nesto manje od 25 odsto mandata u Vecu gradjana" jugoslovenske skupstine, rekao je on. Odluka SPO da na predsednicke izbore izadje samostalno dovesce do podele u birackom telu opozicije i u izvesnoj meri doprineti apstinenciji opozicionih glasaca, kazao je Kostunica. On je izrazio uverenje da ce vecina biraca "u ovoj odluci SPO videti ruku pruzenu Milosevicu i njegovom rezimu". "Ono sto se moze uciniti pre izbora bice ucinjeno, tamo gde se moze putem medija - ici ce se putem medija, gde ne moze neposredno ce se razgovarati sa ljudima, ali ono sto je najvaznije - ako posle deset godina biraci u Srbiji ne znaju ko je Slobodan Milosevic i koje su posledice njegove politike onda ne znam koliko medija bi u tom pogledu moglo da pomogne", rekao je Kostunica. On je najavio da ce opozicione partije uciniti sve da uspostave sto bolju kontrolu na izborima i izrazio uverenje da ce ta kontrola biti mnogo bolja i od kontrole na izborima 1996. godine "kada su socijalisti uhvaceni u kradji na lokalnim izborima".

Upitan da li podrska Zapada opoziciji vise steti ili koristi, Kostunica je rekao da "konkretna i dobronamerna" podrska Zapada koristi i opoziciji i narodu u Srbiji. "Mislim na onu vrstu pomoci koja dolazi od pojedinih evropskih zemalja putem raznih malih projekata koji treba da omoguce i olaksaju zivot narodu Srbije pod sankcijama, posle posledica bombardovanja. Rec je o raznim projektima kao sto je 'energija za demokratiju', 'asfalt za demokratiju' i mnogo drugih. Nije rec samo o nekom materijalnom interesu i laksem zivljenju nego o jednoj dobroj volji koja dolazi iz pojedinih evropskih zemalja i njihovih vlada", rekao je on. Kostunica je dodao da "stvari drugacije stoje kada je rec o politici odlazece americke administracije", ocenjujuci da je ta politika "vrlo kruta u svom shvatanju sankcija". "Tu, naravno, nekih promena nema i podrska sa te strane je samo verbalna i moram reci da vise steti opoziciji nego sto joj koristi", rekao je predsednik DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: