Vikiliks: Dodik, Kosovo, BiH...

Zagreb -- Prema američkim dokumentima koje je objavio Vikiliks Milorad Dodik je podržao Ahtisarijev plan za Kosovo.

Izvor: Tanjug
Podeli

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je čak američkim diplomatama najavio priznanje Kosova posle takve odluke Saveta bezbednosti UN.

Prema navodima diplomatske prepiske, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijel Frid je u Zagrebu s domaćinima podelio i informaciju kako mu je Dodik kazao da podržava Ahtisarijev plan o Kosovu.

Hrvatski mediji danas objavili su izvode tajnih dokumenata sa sajta Vikiliks koji se odnose na region.

Hrvatski mediji i dalje se bave poverljivim dokumentima američkih diplomata koji su završili na sajtu "Vikiliksa", a koji se odnose na pojedine balkanske zemlje i političare.

"Jutarnji list" danas objavljuje sadržaje nekih od 1.686 poruka koje su iz Zagreba slale američke diplomate u Vašington, a koji su završili na toj internet strani.

"Premijer Ivo Sanader zabrinut je oko sve većeg ulaganja ruskih kompanija u BiH, i pomoćniku državnog sekretara uručio je non-paper o hrvatskim stavovima o Rusiji“, piše u poruci američke ambasade u Zagrebu Vašingtonu iz 2007.

Sanader i Mesić su tadašnjeg srpskog premijera Vojislava Koštunicu, zbog njegovih stavova o Kosovu, nazivali nacionalistom, a pohvalili su Borisa Tadića, za koga tvrde da misli isto kao i oni, navodi se u belešci koja se našla na "Vikiliksu".

U poruci se prenose i mišljenja hrvatskih političara o političarima u regionu.

„Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme BiH reše druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta, rekao je Sanader", navodi se u belešci američke ambasade koja je 10. maja 2007. upućena u Stejt department nakon odvojenih sastanaka tadašnjeg predsednika i premijera Stjepana Mesića i Iva Sanadera i ministarke spoljnih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijelom Fridom u Zagrebu.

Sanader je upozorio da će "u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH i izdvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Europi", s čime se, kako se navodi i belešci, složio i Mesić.

Američki diplomata Frid je tada rekao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć ambasadi SAD u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 66 idi na stranu