Vikiliks: Dodik, Kosovo, BiH...

Prema američkim dokumentima koje je objavio Vikiliks Milorad Dodik je podržao Ahtisarijev plan za Kosovo.

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.11.2010.

11:35

Default images

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je čak američkim diplomatama najavio priznanje Kosova posle takve odluke Saveta bezbednosti UN.

Prema navodima diplomatske prepiske, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijel Frid je u Zagrebu s domaćinima podelio i informaciju kako mu je Dodik kazao da podržava Ahtisarijev plan o Kosovu.

Hrvatski mediji danas objavili su izvode tajnih dokumenata sa sajta Vikiliks koji se odnose na region. Hrvatski mediji i dalje se bave poverljivim dokumentima američkih diplomata koji su završili na sajtu "Vikiliksa", a koji se odnose na pojedine balkanske zemlje i političare.

"Jutarnji list" danas objavljuje sadržaje nekih od 1.686 poruka koje su iz Zagreba slale američke diplomate u Vašington, a koji su završili na toj internet strani.

"Premijer Ivo Sanader zabrinut je oko sve većeg ulaganja ruskih kompanija u BiH, i pomoćniku državnog sekretara uručio je non-paper o hrvatskim stavovima o Rusiji“, piše u poruci američke ambasade u Zagrebu Vašingtonu iz 2007. U poruci se prenose i mišljenja hrvatskih političara o političarima u regionu.

„Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme BiH reše druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta, rekao je Sanader", navodi se u belešci američke ambasade koja je 10. maja 2007. upućena u Stejt department nakon odvojenih sastanaka tadašnjeg predsednika i premijera Stjepana Mesića i Iva Sanadera i ministarke spoljnih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijelom Fridom u Zagrebu.

Sanader je upozorio da će "u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH i izdvajanja Republike Srpske doći do stvaranja opasne male islamske države u Europi", s čime se, kako se navodi i belešci, složio i Mesić.

Američki diplomata Frid je tada rekao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć ambasadi SAD u Sarajevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: