Irinej: Ne održati "paradu srama"

Patrijarh srpski Irinej apelovao na nadležne organe da se ne održi Parada ponosa, koju je nazvao "paradom srama".

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2011.

14:39

Default images

"Naš grad i našu javnost i ove godine potresa pitanje održavanja takozvane 'parade ponosa'. Sa puno opravdanja ovu pošast nazvao bih 'paradom srama' kojom se blati ljudsko dostojanstvo i gazi svetinja života i porodice", naveo je patrijarh u poruci objavljenoj na sajtu Srpske pravoslavne crkve (www.spc.rs).

"Nagoveštenom paradom u Beogradu, stičemo uverenje, da se želi pokriti i zaseniti tragično stanje srpskog naroda na tužnom Kosovu i Metohiji", naveo je patrijarh.

Pitamo se kome trebaju neredi, obračuni, sa svim mogućim posledicama ostrašćenih strana u Beogradu, dodao je poglavar SPC.

"Takođe, pitamo se, koga će srpska policija štititi i braniti? Jednu grupu nastranih, koji svoje manjinske poglede u osnovi neprirodne, žele da nametnu drugoj, ogromnoj većini, koja ne deli i ne prihvata njihovo shvatanje smisla života i ljudske slobode", kaže se u poruci patrijara Irineja.

Prema njegovim rečima, dosta je ponižavanja i ispunjavanja stranih želja.

"Ova nakaradna sloboda koju nam nudi 'parada ponosa', strana je našoj istoriji, tradiciji i kulturi. Apelujemo i na sve one koji nameravaju da se suprotstave ovoj paradi, ako se ona održi, da to ne čine primenom sile jer to nije hrišćanski način borbe", dodao je.

"Ne može se zlo zlom pobediti, već dobrim. U konkretnom slučaju smatramo da je najcelishodnije da učesnici parade budu počašćeni totalnim ignorisanjem. To ih može otrezniti. Molimo se Gospodu da na obe strane pobedi zdrav razum", naveo je patrijarh Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

272 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: