Vučić na TV B92: "O sramoti Hrvatske pričaće se. Mislili su da je sa Srbijom završeno"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u "Fokusu" na TV B92 odgovorio je na optužbe iz regiona koje su prenosili hrvatski mediji.

Izvor: B92

Subota, 30.10.2021.

22:05

Vučić na TV B92:
Printskrin: TV B92

"Nikada u životu nisam bio u Petrinju. U Glini sam bio 1995. godine sa Srpskom radikalnom strankom. Bili smo dva dana. Gospodin Paspalj je tada sedeo u publici, tada sam ga prvi put video", izjavio je Vučić.

"Nikada nisam bio na teritoriji NDH, kako oni kažu. Nisam valjda bio dovoljno hrabar pa se nisam javio kao dobrovoljac. Imao sam 21 godinu i studirao u Beogradu. Oni su svesni da je reč o najobičnijom laži jer su drugi svedoci rekli da me nisu naravno nikada videli. Ja se nisam bavio politikom, nisam bio član SRS uopšte tada".

Kako kaže, iz ovoga izvlači jednu veoma dobru stvar - oni su pokazali sa kakvim svedocima raspolažu.

"Ovo bi moralo da bude neka vrsta krešenda, ne znam šta bi još mogli da izmisle. Pričaće se o sramoti hrvatske države, ovo su svedoci koji govore o njihovom delovanju", jasan je bio predsednik. Spomenuo je i Evropsku uniju, rekavši da je "ovo sramota".

"Ovo je sramota za EU i one koji nam drže pridike o vladavini prava. Ja mogu da nađem deset svedoka koji će da kažu da mi je Planković spalio kuću, ali to nema veze sa istinom pa vas pitam - da li vas je bar malo sramota", rekao je i zapitao se "zašto se to dešava".

"To je zato što su oni mislili da su završili sve sa Srbijom, da je Srbija zakopana i pogažena".

"Neka mene pozovu kao svedoka"

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će Srbija učiniti sve da na pravni način dokaže da je svedočenje izvesnog Koste na suđenju Srbima u Hrvatskoj optuženim za ratni zločin, lažno i da će dokazati da u svom životu nikada nije bio u Petrinji i da na AVNOJ-evsku teritoriju Hrvatske nije kročio do 1995, kada je bio u izbornoj kampanji sa srpskim radikalima u tadašnjoj Srpskoj krajini.

Vučić je poručio da njega pozovu kao svedoka na suđenju tim Srbima i na taj način pre svega pomogne Srbima optuženim u Hrvatskoj, ako ih nisu počinili, budu oslobođeni.

Vučić je to rekao komentarišući u izjavi za B92 televiziju nedavno pisanje zagrebačkog Večernjeg lista kako je izvesni Kosta kao svedok na suđenju Srbima rekao da je video njega (Vučića) u Petrinji 1991. godine i kako je govorio "koga će ubiti, a koga zaklati".

Predsednik nije želeo da komentariše tog navodnog svedoka, jer to će, kaže, učiniti nadležni organi, ali je istakao da taj Kosta nije sve to sam izmislio.

Reč je, kazao je, o čoveku koji je počinio velika krivična dela prema Srbima i pravoslavnoj crkvi u Petrinji.

Vučić je ponovio da nikada u životu nije bio u Petrinji i da nije kročio na AVNOJ-evsku teritoriju Hrvatske do 1995., kada je sa SRS bio u izbornoj kampanji u tadasnjoj Srpskoj Krajini.

Istakao je ponovo da je u ratnom periodu na području Hrvatske bio student i da se nije bavio politikom, kao i da je u SRS ušao u drugoj polovini 1993.

Drugi svedoci na tom suđenju Srbima u Hrvatskoj su, kaže, naravno rekli da ga nisu videli nikada "jer nisu hteli da se mešaju u namere poganih ljudi iz hrvatske države".

"Nije važno šta su rekli o meni, nije mi svejedno, ali je suštinski i strateskih nevažno. Važno je da su nam pokazali sa kakvim svedocima se oni služe samo da bi naštetili Srbiji i Srbima", rekao je Vučić.

Hrvatskoj ne odgovara predsendik Srbije koji nije činio zločine, kaže Vučić, uz opasku da pošto nisu mogli da mu prišiju to, da su izmislili brutalne laži ovog svedoka, misleći pri tom da se o tome neće čuti i da se neće pričati.

A pošto se, kaže, o tome priča i pričaće se, predsednik je rekao da će Srbija učiniti sve pravne radnje da dokaže da se u Hrvatskoj Srbima presuđuje na osnovu lažnih svedočenja.

"Neka mene pozovu da na sudu utvrdimo da li sam bio 1991. u Petrinji, tako bi mogao da pomognem Srbima kojima sudu da budu oslobođeni", naveo je Vučić i poručio da je to velika sramota za jednu državu koja je članica Evropske unije i NATO i koja nam, kako kaže, drži pridike iz vladavine prava.

Rekao je i da bi on mogao da nađe najmanje 10 svedoka koji bi bili spremni da kažu da je Plenković stavio čarapu na glavu i zapalio njegovu kuću u Čipurićima.

"Naravno da je to nema nikakve veze sa istinom", naveo je predsednik i istakao - "O pravima Srba u Hrvatskoj sada ne mora niko ništa da mi govori".

"Sve to organizuje jedna zemlja EU"

Ocenivši sve to velikom sramotom za hrvatsku državu, Vučić ističe da se svi ti napadi dešavaju zato je zvanični Zagreb ulaskom u EU i NATO mislio da je sa Srbijom sve završeno, da je pokopana, hroma, država koja ne može da napreduje, već može samo da bude poslušnik, kao i zemlja koja ni u jednom parametru ne može da se takmiči sa Hrvatskom.

"Pošto to nije slučaj, oni imaju problem. Jer, mi, pre svega zahvaljujući kineskom predsedniku Siju, ali i dugim investicijama, imamo fabrike i firme koje zapošljavaju više od 12.000 ljudi. Zato je potrebno Srbiju zaustaviti", rekao je Vučić.

Kao drugi razlog je naveo umrežavanje i formiranje jedne regionalne tajkunsko-medijske spone u kojoj su Dajrekt medija i Šolak, plus, kako je rekao, politička.

Spreman je, istakao je, da uvek javno i otvoreno govori o svemu i da ne želi, ističe, da prikriva te, kako je rekao, "gadosti koje su iznosili".

"I sve to organizuje jedna zemlja Evropske unije, sram vas bilo da nisam u stanju da kažem nešto više od toga. Ne bih mogao ni da zamislim da bi tako nešto prema njima mogao da radi neko iz Srbije", zaključio je predsednik. Prokomentarisao je i najavljen dolazak crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Srbiju koji je zakazan za 2 i 3. novembar.

Vučić je za TVB92, na pitanje da li skorašnja zvanična poseta crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Srbiji, znači i poboljšanje odnosa sa Crnom Gorom, odgovorio:

“Želimo dobre odnose sa Crnom Gorom. Ima tu dosta problema, ali verujem da ćemo u budućnosti uspeti da ih popravljamo”. Podsetimo, u poslednjih nekoliko dana sve više je optužbi na račun Vučića koje dolaze iz regiona.

"Večernji list" objavio je iskaz "svedoka" koji tvrdi da je lično video Aleksandra Vučića kako 1991. u Petrinji tuče Hrvate, muči ih i preti im klanjem.

Istina je da Vučić za vreme rata 1991. nikada nije bio u Hrvatskoj, kao i da se u tom periodu nije bavio politikom, već je bio student.

Takođe, prava istina je da je današnji predsednik Srbije u Hrvatskoj bio tek 1995. u poseti srpskom narodu, tada kao generalni sekretar Srpske radikalne stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: