Brnabićeva: Odgovor na jezik mržnje je razgovor

Na Paradi ponosa su osim mene učestvovala i dva ministra i gradonačelnik Beograda što predstavlja ozbiljnu poruku, napisala u autorskom tekstu Ana Brnabić.

Izvor: B92

Petak, 29.09.2017.

13:45

Brnabićeva: Odgovor na jezik mržnje je razgovor
Tanjug, arhiva

Premijerka Srbije jeu tekstu objavljenom u "Nedeljniku" govorila o napretku Srbije na polju unapređenja ljudskih prava, pri čemu je istakla koji su to koraci neophodni da bi situacija bila još bolja.

Ona se osvrnula na nedavno održanu Paradu ponosa rekavši da je Srbija tada pokazala da se ne odriče različitosti i da na manjine ne gleda sa nipodaštavanjem. Različitost i tolerancija, smatra, ipak se ne smeju svesti isključivo na prepoznavanje i uvažavanje pripadnika LGBT populacije, već i na druge manjinske grupe.

Uprkos ratovima koji su na našim prostorima ostavili dubok trag, ističe Brnabić, u Srbiji danas živi 26 etničkih ili nacionalnih manjina. "To je više nego bilo gde u Evropi, 55.000 dece se obrazuje na 15 jezika, u čak osam lokalnih samouparava u upotrebi je šest zvaničnih jezika", rekla je Brnabić i dodala da sve te manjine predstavlja 21 Savet nacionalnih manjina.

"Svi oni dobijaju podršku iz budžeta i učestvuju u kreiranju politika koje se tiču kvaliteta života pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji", podvukla je premijerka.

Ipak, upozorava, sva ta postignuća ne smeju umanjiti značaj pokretanja dijaloga o toleranciji i uvažavanju sagovornika, a takođe ne smeju biti izgovor da tolerišemo govor mržnje samo zato što nije praćen fizičkim nasiljem.

Odgovor na jezik mržnje je razgovor, ocenila je premijerka.

"Uvažavanje drugačijeg mišljenja, razumevanje kritike, strpljenje, otvorenost, suočavanje sa sobom, političari koji daju primer, profesori u školama koji uče decu toleranciji, mediji koji treba da imaju i edukativnu ulogu" dodala je.

"Želim da živim u društvu u kome je Parada ponosa vest na nivou informacije koja se odnosi na zatvaranje ulica za saobraćaj" poručila je Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: