Gde je granica na Dunavu?

Beograd -- Utvrđivanje granice Srbije sa Hrvatskom, na Dunavu, jedno od pitanja koje opterećuje odnose dve države, ponovo je aktuelizovano.

Izvor: B92
Podeli

Ni posle više od deset godina Srbija i Hrvatska nisu približile stavove.

Spor Srbije i Hrvatske postoji zbog 11.000 hektara zemljišta, 10.000 na levoj obali u Srbiji i 1.000 hektara na desnoj, u Hrvatskoj.

Prema hrvatskom tumačenju, veliki delovi opštine Apatin, gotovo do samog ulaska u grad, pripadaju Hrvatskoj. Srbija smatra da bi granica trebalo da ide sredinom Dunava.

"Oni govore da polažu pravo na Šarengradsku adu, pozivaju se na neke gruntovnice, zapravo knjige, upisane u vreme Austrougarske", kaže Aleksandar Đedovac, predsednik opštine Bačka Palanka.

"Stav koji sada postoji je da je to sredina Dunava, po toj osnovi ada bi pripala Republici Hrvatskoj", rekao je Srđan Milaković, zamenik gradonačelnika Vukovara.

Hrvatska bi pitanje granice sa Srbijom mogla da postavi i kao uslov pregovorima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji. Šef tima Srbije za pregovore sa EU, Tanja Miščević ipak podseća na novo pravilo, a to je da susedna država ne blokira državu članicu kandidata.

"Kao što se Hrvatska obavezala da u slučaju rešavanja spora sa Slovenijom da ukoliko nema dogovora ide na arbitražu ili na međunarodni sud, to će biti i naše pravilo, to će biti nešto što se svakako u našem slučaju primeniti", izjavila je Tanja Miščević, šef tima Srbije za pregovore sa EU.

Miščevićeva se ipak nada da do suda nećemo ni doći, te da će ovo pitanje biti rešeno diplomatskim putem.

Ukoliko spor dođe pred međunarodnu arbitražu, Srbiji bi pored zakonskog razgraničenja iz 1945. godine i nadležnosti nad tim područjem skoro pet
decenija, išao u prilog i princip razgraničenja na međunarodnim plovnim rekama.

Takav princip primenjuje se pri razgraničenju na Dunavu između Mađarske i Slovačke i Srbije i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 1394 idi na stranu