Prodaja Telekoma menja cene usluga?

Cene usluga "Telekoma", posle privatizacije, biće slične sadašnjim, tvrdi ministarka telekomunikacija Jasna Matić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

00:30

Default images

Mišljenja stručnjaka podeljena su ne samo oko pitanja da li je dobar trenutak za prodaju "Telekoma", nego i oko toga da li će promena vlasnika značiti i nove, veće cene. Dok bivša ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić smatra da će novi vlasnik najverovatnije podići cene, aktuelna ministarka Jasna Matić kaže da bi cene mogle da budu čak i niže.

"Mi drugu fiksnu infrastrukturu osim 'Telekomove' nemamo. Da se razvije mreža kao što je 'Telekomova' treba mnogo vremena, dugo će potrajati dok mi ne dobijemo pravo liberalizovano tržište. To znači da će ta fima koja će doći imati monopol i moći će da određuje cene. Do sada smo imali situaciju da je država moga da odredi cene koje su adekvatne primanjima u Srbiji”, rekla je Smiljanićeva.

"Cena za fiksnu telefoniju je podignuta i ona je kao takva za sada relativno realna. Očekujem da će cena 'Telekomovih' usluga biti niža nego što je sada, mislim na paket usluga. U Evropi je danas standard da za 30 evra imate paket interneta, fiksnog i mobilnog telefona. S druge strane, vrlo je verovatno da će se plaćati veća pretplata za fiksne telefone”, kaže Matićeva.

Bivša i aktuelna ministarka ne slažu se ni oko toga da li je sada dobar trenutak da se proda jedna od retkih firmi koja uspešno posluje u Srbiji.

Aleksandra Smiljanić smatra da bi telekomunikacione resurse trebalo čuvati za budućnost.

"Ukoliko prodamo 'Telekom', ta firma koja dođe, strana firma, sigurno će forsirati svoju privredu tj. forsiraće kupovinu telekomunikacione opreme i softvera od proizvođača iz matične zemlje. Veliki broj država još uvek poseduje svoje dominantne telekomunikacione operatore, što govori o tome koliko je telekomunikaciona struktura važna”, kaže Smiljanićeva.

"Meni je jednom prilikom supruga premijera Norveške rekla zašto oni kupuju telekomunikacione operatore drugih zemlja. Zato što oni za sada imaju naftu i gas, ali znaju da će to jednog dana potrošiti i prave zalihe novog prirudnog resursa. Oni na telekomunikacionu infastrukturu gledaju kao na prirodni resurs koji donosi zagarantovane prihode", objašnjava ona.

Ona kaže da nije za pradaju 'Telekoma' i da ne zna razloge prodaje, ali da je sigurna da nisu u pitanju ekonomski razlozi.

Jasna Matić podseća da je politika svih vlada od 2000. godine do sada da državna preduzeća treba privatizovati jer nisu efikasna.

"Kada pogledate poslovne knjige 'Telekoma', vidite da efikasnost postoji samo u delu gde postoji konkurencija, odnosno u delu mobilne telefonije, gde je 'Telekom' morao da investira da bi održao korak", kazala je Matićeva.

"U fiksnoj telefoniji, gde konkurencije nije bilo, 'Telekom' je stagnirao i mi smo danas jedna od dve-tri zemlje u Evropi koja ima fenomen dvojnika. Procentualno imamo najveći broj dvojnika u celoj Evropi. Kada pravimo izveštaj za Evropsku komisiju, imamo problem da nađemo izraz za dvojnike koji će razumeti, obično im opisujemo tj. podsetimo ih na filmove iz pedestih godina kada je taj fenomen bio prisutan”, kaže ministarka Matić.

Gostujući u "Utisku nedelje" bivši ministar za privatizaciju i poslanik DS-a u Skupštini Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je da je jedan od razloga što bi '"Telekom" trebalo privatizovati i to što će na taj način biti sprečeno da se tom kompanijom partijski upravlja.

Ne postoji jedna jasna strategija razvoja jer se strategija menja sa svakom novom vlašću, konstatovao je Vlahović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: