Oglasio se Kfor: Vojsci Srbije ne treba odobrenje; "Ovo nije pretnja, nije čak ni upozorenje" VIDEO

Kfor je danas saopštio da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje Kfora za kretanje i obuku na teritoriji Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.12.2022.

17:40

Oglasio se Kfor: Vojsci Srbije ne treba odobrenje;
Foto: Profimedia

Kfor je danas saopštio da je posle izveštaja da su ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) general Milan Mojsilović pre nekoliko dana posetili jedinice VS raspoređene u Raškoj oblasti, na oko dva kilometara od administrativne linije sa Kosovom, "korisno podsetiti da VS nije potrebno odobrenje Kfora za kretanje i obuku na teritoriji Srbije".

"U skladu sa postojećim sporazumima, VS je dužna da obavesti štab Kfora samo u slučaju da neke od njihovih jedinica moraju da priđu bliže od 1.000 metara od administrativne linije. Informaciju Kforu mora dati Zajednička komisija za implementaciju, čija je misija da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta Kfora i srpskih snaga bezbednosti", naveo je portparol Kfor u saopštenju.

Kada je reč o, kako dalje navodi portparol Kfor, Kosovskim bezbednosnim snagama, njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta Kfora za odlazak na sever KIM.

"Kfor, u skladu sa svojim mandatom, može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova kao deo ovog procesa saglasnosti", dodaje portparol.

U saopštenju portparola se podseća da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma, uz poziv da se tako nastavi.

"Kfor ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice pod našim mandatom UN, na osnovu Rezolucije 1244 SBUN iz 1999. godine. Nastavićemo da pažljivo pratimo situaciju na terenu i aktivnosti duž administrativne linije, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazuma za smirivanje tenzija na severu Kosova", istakao je portparol Kfor. "Pre svega spremnost jedinica nase vojske i policije da u najkraćem roku izvrše sve zadatke uključujući i ukoliko je to neophodno i primenu oružane sile. Želim da naglasim dakle pre svega da to nije pretnja nikome to nije čak ni uporozenje to je jedna mera predostrožnosti koja je zaista u ovakvim okolnostima nužna. Mi smo posvećeni očuvanju mira i stabilnosti i ukoliko postoji neka država u našem region koja zna koliko su mir i stabilnost važni to je upravo republika Srbija", rekao je za TV Prva Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: