Ukrajinci u Srbiji

Novi Sad -- Iako malobrojna, u našoj zemlji živi i ukrajinska nacionalna manjina koja sa velikim interesovanjem prati dešavanja u Ukrajini.

Izvor: B92
Podeli

Oni su zabrinuti za sudbinu svoje matične domovine, ali im najavljeno ponavljanje izbora uliva nadu da ce se izbeći nasilje i da će se situacija u Ukrajini rešiti mirnim putem.

Kako javlja dopisnik B92 iz Novog Sada Dalibor Stupa, u našoj zamlji, prema poslednjem popisu, ima oko 5.000 Ukrajinaca, dok je, nezvanično, njihov broj oko 8.000. Oni su tek od osamostaljenja Ukrajine počeli da održavaju  redovnu vezu sa matičom državom i to, pre svega, u sferi kulture. Mladi su imali prilike da vide Ukrajinu i da se upoznaju sa kulturom i tradicijom predaka, dok su u našu zemlju dolazili pisci i kulturno-umetnichka drushtva iz Ukrajine. Oni su danas veoma zabrinuti zbog dramatičnih događaja oko izbora za predsednika, jer smatraju da se situacija u Ukrajini odražava i na njihove živote.

Ukrajinci sa kojima smo razgovarali, uglavnom strahuju od nasilja i nadaju se da će se sve rešiti mirnim putem. Oni tvrde da su u Ukrajini veoma jaki uticaji velikih sila, pa se ne može sa sigurnošću proceniti rezultat ponovljenih izbora, a situaciju dodatno komplikuje i to što u Ukrajini živi veliki broj Rusa. “Imate  10 miliona sa jakom ukrajinskom svešcću, 10 miliona Rusa, veliki broj proruski orijentisanih ili rusifikovanih, dok je veoma mali broj nezainteresovanih za izbore. Pretpostavljam da će tih 60 procenata odlučivati o sudbini Ukrajine”, kaže za B92 član Nacionalne akademije nauka Ukrajine i predsednik VANU Julian Tamaš.

Naši sagovornici se, ipak, nadaju da će pobediti demokratska opcija sa Juščenkom na čelu, jer ova opcija po njihovim rečima može obezbediti evropski put Ukrajini. U tom slučaju bi se, prema očekivanju naših sagovornika, i ukrajinska dijaspora mogla nadati boljem tretmanu od strane matične države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 150 idi na stranu