"Znate kakve probleme imamo na Kosovu i Metohiji; otvorićemo raspravu o vojnom roku" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je na sastanku sa predstavnicima vojske razgovarao i o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.01.2021.

08:52

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

On je najavio da će u narednim mesecima biti otvorena široka javna rasprava o tome.

"Razgovaraćemo pre donošenja bilo kakve odluke, jer to ima i svoje dobre i loše strane", istakao je Vučić.

Dodao je da je loša strana jer samo obezbeđivanje hrane košta 70 miliona evra, a kada se obezbede i prihodi za vojnike, treba dodati još 1,2 do 1,8 milijardi dinara.

Dobra strana je, ističe, što se sa vojskom mogu popuniti i oživeti prazna mesta u Srbiji.

Vučić kaže da će već ove godine biti popunjeno nekoliko mesta sa novim jedinicama, u Priboju, Loznici, Beloj Crkvi u Banatu, Pirotu, Negotinu i Surdulici.

"Nemamo problem sa profesionalnim vojnicima kao što smo imali prošle godine", rekao je on i napomenuo da je problem što se njima nude veće plate na drugim mestima.

Vučić je preneo danas da se na sastanku sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije razgovaralo "o svim mogućim pravcima ugroženosti bezbednosti Srbije" i poručio da u tom kontekstu Srbija mora da vodi računa o sebi.

"Znate kakve probleme imamo na Kosovu i Metohiji, imamo i druge regionalne probleme, uz treću vrstu problema, koji se tiču geopolitičkih razmrica velikih sila, a gde smo mi neretko zemlja oko koje se njihovi interesi sučeljavaju", rekao je Vučić.

"Radili smo mnogo toga na unapređenju borbene gotovosti, na kupovini najsavremenijeg naoružanja", rekao je on sumirajući rad Vojske Srbije i Ministrstva odbrane u 2020. godini.

Dodao je da je u uslovima koji nisu laki zadovoljan radom i angažmanom naših ljudi.

"Naša vojska je faktor stabilnosti, bezbednosti i faktor odvraćanja svakoga ko bi hteo našu zemlju da napadne. Biće još ulaganja u naš sistem", rekao je on.

"Neki bi želeli da Beograd nikad ne bude srpski grad"

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
Spomenik Stefanu Nemanji sporan je za one koji bi želeli da Beograd, osim činjenice da je on uvek bio kosmopolitski grad, nikada ne bude srpski grad, odgovor je predsednika Aleksandar Vučić na pitanje zašto je sporan spomenik Stefanu Nemanji.

Vučić je istakao da je Stefan Nemanja sidro srpske državnosti, kao što je Sveti Sava, i u moralnom i u duhovnom, smislu krst naše duhovnosti.

"Mogu oni da rade šta hoće, narod je bio presrećan i načinom na koji smo to uradili i skromnošću kojom smo sve izveli, a istovremeno smo dobili jedan od najlepših spomenika u Evropi", rekao je Vučić novinarima, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Spomenik Stefanu Nemanji sinoć je svečano otkriven na obnovljenom Savskom trgu u Beogradu.
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: