Nestao dokazni materijal

Kako B92 saznaje, iz sudske dokumentacije u slučaju tzv. “drumske mafije“ nestao je snimak koji je trebalo da bude emitovan na suđenju pred Specijalnim sudom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.10.2008.

15:58

Default images

O ovom događaju obavešteno je Prvo tužilaštvo koje bi trebalo da proveri da li u ovom slučaju ima osnova za pokretanje istrage. U pitanju je snimak koji je Goran Milošević zabeležio svojom kamerom, a koji ukazuje na zloupotrebe pri izdavanju kartica za putarinu.

Kako saznaje B92, snimak je nestao nakon što je, zbog provere autentičnosti, pre nekoliko meseci poslat na veštačenje na Prirodno-matematički fakultet i u zgradu Specijalnog suda nikada nije vraćen.

Miloševićev materijal sa veštačenja trebalo je da vrati kurir Prirodno-matematičkog fakulteta koji je objasnio da mu je rečeno da paket vrati u Palatu pravde, što je i učinio, ali se kasnije ispostavilo da snimak ni tamo nisu uspeli da pronađu.

Podsetimo, materijal koji je snimljen u januaru 2006. Goran Milošević prosledio je policiji, a emitovan je i na našoj televiziji.

Kovačevićeva: Postoji kopija

Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević potvrdila je da snimak koji je trebalo da bude emitovan na suđenju "drumskoj mafiji" vraćen sudu, ali da postoji kopija tog snimka.

Kovačevićeva je rekla Tanjugu da je snimak bio poslat na Prirodno-matematički fakultet radi veštačenja, ali da nije vraćen Posebnom odeljenju u Ustaničkoj ulici u Beogradu.

Ona je kazala da je kurir tog fakulteta izjavio da mu je rečeno da snimak odnese u Prvi opštinski sud u Palatu pravde, a na fakultetu tvrde da je na koverti pisalo - Ustanička ulica.

Kovačevićeva je navela da ih je Prvi opštinski sud obavestio da taj snimak nisu primili. Prvo opštinsko tužilaštvo je obavešteno o svemu, kako bi proverilo da li postoji nečija odgovornost.

U slučaju "drumske mafije", 53 osobe se terete da su, od sredine 2004. do polovine maja 2006. godine, iskorišćavajući svoja radna angažovanja i koristeći modernu tehnologiju, uzimali deo novca od naplate putarina u Bubanj Potoku i rampi "Trupale" kod Niša, i tako oštetili državu za više od 6,5 miliona evra.

Kao organizatori grupe označeni su bivši zaposleni u Javnom preduzeću "Putevi Srbije" Milan Jovetić, Živojin Đorđević i Goran Stojanović, dok se Zoran Nedeljković ubio u toku istražnog postupka.

Oni su, kako je navedeno, organizovali sistem štampanja duplih kartica za šlepere stranih registarskih oznaka, za koje je putarina i najskuplja.

Za jedno teretno vozilo inostranih oznaka radnici na naplatnim rampama štampali su, a potom izdavali, dve kartice sa istim serijskim brojem, pri čemu su jednu karticu naplaćivali i prikazivali kroz zvaničan sistem naplate preduzeća, a drugu karticu nisu, već protivpravno prisvajali 6.500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: