30 miliona dinara iz budžeta za RTK?

Odluka Skupštine grada Kragujevca da Radio-televiziji Kragujevac da 30 miliona dinara iz budžeta izazvala je revolt kod opozicije i pojedinih lokalnih medija.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2015.

20:28

Default images

I pored najavljenog odgovora, kragujevačka gradska vlast se posle više sati predomislila i rešila da se ipak ne oglašava.

Na poslednjoj sednici gradsko veće nije obrazlozilo i argumentovalo odluku prema kojoj se Radio Televiziji Kragujevac iz budzeta uplaćuje trideset miliona dinara.

Time je prekršen i skupštinski zakon, kaže opozicija.

“Šta će vam onda Skupstina ako ona donosi budžet, a gradsko veće taj budžet menja. Javne finansije su vrlo kontrolisane i ne možete dati nekom novac bez ikakvih odluka, bez odluke Skupštine, a posle tri meseca to kroz papire uslovno rečeno peglati”, naveo je šef Odborničke grupe Zajedno za Šumadiju Bojan Stojadinović.

Prvi put, za petnaest godina, nijedan drugi lokalni medij nije dobio novac iz gradskog budžeta. Ovo je ništa drugo do kupovina političkog uticaja, kaze rukovodstvo regionalne kragujevačke televizije K9.

“Uvek je zaista najznačajniji deo kolača za finansije medija išao lokalnoj televiziji, tj. regionalnoj televiziji koja je bila u vlasništvu lokalne samouprave ali su svi ostali mediji na ovaj ili onaj način dobijali određena finansijska sredstva iz lokalnog budžeta”, rekla je odgovorna urednica TV K9 Jovanka Marović.

Prema Zakonu o izmenama i dopunama zakona o medijima i javnom informisanju mediji koje je osnovala lokalna samouprava imaju pravo da se finansiraju iz budžeta do okončanja privatizacije, do 31. oktobra.

Ne radi se o sumi većoj od trideset miliona dinara. Radio Televizija Kragujevac je tražila subvencije kako bi namirila dugovanja, objašnjava rukovodstvo.

“Radilo se o zaradama zaposlenih, o novcu za prevoz zaposlenih u RTK i o neophodnom novcu za tekuće poslovanje. Ne stoji priča da je novac od 33 miliona i nešto više stotina hiljada dinara upotrebljen da bi prebacio Radoici Milosavljeviću koji je tim novcem kupio RTK”, navela je direktorka programa RTK Slobodanka Šmigić.

Na sledećoj gradskoj sednici bice razmatran rebalans budžeta. Gradsko veće će novac uplaćen Radio Televiziji Kragujevac uskladiti u rebalans i tako ga opravdati, tvrdi opozicija.

Nakon višetnog čekanja na najavljen odgovor gradske vlasti ipak smo ostali uskraćeni za njihovo objašnjenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: