Izglasano poverenje Vladi Mila Đukanovića

Skupština Crne Gore izglasala je poverenje Vladi koju vodi Milo Đukanović.

Izvor: B92

Sreda, 27.01.2016.

22:54

Izglasano poverenje Vladi Mila Đukanovića
Foto: Thinkstock

Glasalo je 62 poslanika, a podršku Vladi dalo je njih 42, dok je protiv bilo 20.

Za opstanak Vlade bio je potreban 41 glas.

Poslanici "Pozitivne Crne Gore" Darko Pajović, Azra Jasavić i Goran Tuponja dali su podršku Vladi Mila Djukanovića.

Premijer Crne Gore rekao je u završnoj reči uoči glasanja o poverenju Vladi u Skupštini da mu je prihvatljiv plan Pozitivne Crne Gore za prevazilaženje političke krize i pozvao sve poslanike da učestvuju u daljem radu Vlade.

On je naveo da je spreman da otvori četiri ministarstva za predstavnike opozicije, a ponudio je i jedno potpredsedničko mesto zbog uvida u rad Vlade, preneo je sajt CDM.

U Skupštini Crne Gore je danas završena trodnevna rasprava o poverenju Vladi, a nakon završne reči predstavnika poslaničkih klubova i premijera Mila Djukanovića usledilo je glasanje o poverenju njegovoj Vladi.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je ranije ponudio je opoziciji "da uđe u Vladu", radi pripreme novih parlamentarnih izbora.

Đukanović je rekao da je "spreman" da ponudi mesta u nekim ministarstvima, kao i jedno potpredsedničko mesto, što je praktično prihvatanje plana opozicione Pozitivne Crne Gore (PCG) za prevazilaženje sadašnje političke situacije u Crnoj Gori.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić proglasio je ponovo pauzu na vanrednoj sednici parlamenta, nakon što su predstavnici poslaničkih klubova stranaka izneli završnu reč, a to je učinio i sam premijer, koji je ranije pokrenuo inicijativu za proveru poverenja Vladi.

Nakon pauze, koju je tražio predsednik PCG Darko Pajović, biće obavljeno glasanje o poverenju Vladi. Za opstanak kabineta Mila Đukanovića potrebno je da glasa 41 poslanik.

Đukanović je u svojoj završnoj reči kazao da Crna Gora nije ni u ekonomskoj, ni političkoj, ni bezbednosnoj krizi, a da je Vlada u dosadašnjem delu mandata ostvarila rezultate, na osnovu kojih treba da dobije poverenje.

Ekonomski nije u krizi, jer je u prošloj godini ostvaren ekonomski rast veći od četiri odsto, a prosečne plate i penzije u Crnoj Gori su najveće u regionu, naveo je premijer.

O političkoj krizi, prema njegovom mišljenju, ne može biti reči, jer sve institucije funkcionišu, a politička kriza nije to što su poremećeni odnosi u vladajućoj koaliciji i što jedan deo opozicije protestuje na ulici.

Prema rečima Đukanovića, ako neka opoziciona partija bude glasala za podršku Vladi, to nikako ne može imati karakter političke korupcije. Promena političkog mišljenja je, po oceni Đukanovića, legitimna.

Komentarišući ocene predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da je njegova Socijaldemokratska partija (SDP) bila nosilac ideje crnogorske nezavisnosti od svog osnivanja, lider Demokratrske partije socijalista (DPS) je kazao da bez njegove stranke ne bi bila obnovljena suverenost Crne Gore.

Đukanović je rekao da je "u medijskim radionicama smišljena tvrdnja da se DPS ne može pobediti na izborima, već na ulici, protestima, pobunama", i da je tu logiku, u neku ruku, prihvatila i SDP, dugogodišnji koalicioni partner DPS.

Umesto, kako je rekao, optužbi koje je ranije čuo od lidera SDP na račun DPS, Đukanović je zahvalio SDP "za sve što su zajedno uradili".

Premijer je kazao da crnogorsko društvo opterećuju političke podele, ali da se bez DPS neće uspeti u njihovom premošćavanju.

Ako bi, kako je objasnio, SDP sa opozicijom bio vlast, te podele ne bi bile prevaziđene, jer se neke opozicione stranke ne mire sa nezavisnošću Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: