Kod Niša nađene freske iz IV veka

Arheolozi beogradskog Arheološkog instituta i niškog Narodnog muzeja kod Niša otkrili freske iz IV veka.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2005.

14:17

Default images

Na lokalitetu Medijana otkrivene su freske kakve u Srbiji do sada nisu nađene. "Na prostoru vile s peristilom u severozapadnom delu Medijane otkrili smo tri prostorije s freskoslikarstvom. Očuvano je 13 kvadratnih metara kasnoantičkih fresaka iz IV veka", rekla je Gordana Jeremić iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Iskopavanja na tom lokalitetu počela su 22. septembra i trajaće do kraja nedelje, kada će konzervatori početi da rade na freskama i odlučiti kako će one biti predstavljene javnosti.

Car Konastantin Veliki rođen je u Nišu, a upravljao je Rimskom carstvom od 306. do 337, 313. je Milanskim ediktom priznao hrišćanstvo kao državnu religiju, a Medijanu je izgradio u predgrađu antičkog Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: