"Mreži nuklearnih centrala Belgije prete napadi"

Brisel -- Belgijska mreža nuklearnih centrala suočena je sa pretnjom sajber napada u narednih pet godina, tvrdi koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Kerhove.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Beta/AP, arhiva
Foto: Beta/AP, arhiva

"Ne bi me začudilo ako bi u narednih pet godina bilo pokušaja da se putem interneta izvede napad", naveo je De Kerhove.

AFP navodi da ova izjava dolazi u trenutku kada je Belgija pod uzbunom zbog napada bombaša samoubica na briselskom aerodromu i metro stanici u utorak u kojima je stradala 31 osoba, a ranjeno oko 300 ljudi.

Danas je briselski dnevnik "Dernijer er" (DH), pozivajući se na lokalne policijske izvore, objavio da je član obezbeđenja belgijske nuklearne centrale Tijanž ubijen u gradu Šarlroa, a da je njegova identifikaciona kartica ukradena.

"Čuvar postrojenja ubijen je u četvrtak dok je šetao psa. Ovaj zločin su mediji potpuno ignorisali, ali su danas lokalni policijski izvori potvrdili da je njegova identifikaciona kartica, koja omogućuje pristup centrali, ukradena", navodi list.

Belgijska štampa je pre dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam.

Međutim, tužilaštvo u belgijskom gradu Šarlroa odbacilo je mogućnost da postoji trag terorizma u slučaju ubistva radnika obezbeđenja iz nuklearne centrale Tijanž, navodi TASS na čiji zahtev je tužilaštvo uputilo odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 622 idi na stranu