Prepolovljene kazne ubicama Tatona

Apelacioni sud u Beogradu odlučio da se prepolove kazne osuđenima za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona. Tužilaštvo: Važno da se ispuni svrha kažnjavanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.01.2012.

13:54

Default images

Prema novoj presudi, Đorđu Preliću je kazna smanjena na 15 godina zatvora, Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću na 13 godina, dok je Dejanu Puzigaći smanjena na 14 godina zatvora.

Jovanu Karbiću, Draganu Tomasoviću, Milanu Tarlaću i Bojanu Matijeviću kazna je smanjena na po sedam godina zatvora, a Milanu Vujoviću na 8 godina, dok je Branimiru Četniku i Vladanu Suvajcu kazna smanjena na osam godina i šest meseci. Stepi Petkoviću kazna je smanjena na četiri godine.

Podsetimo, sudija Višeg suda u Beogradu Mirjana Ilić osudila je i Dejana Puzigaću, koji su u bekstvu, na po 35, odnosno 32 godine zatvora, a na po 30 godina osuđeni su Ljubomir Marković i Ivan Grković.

Na po 14 godina osuđeni su Vladan Suvajac, Jovan Karbić, Milan Vujović, Branimir Četnik, a po 12 godina zatvora dobili su Dragan Tomasović, Stefan Veličković, Milan Tarlać i Bojan Matijević.

Za učešće u tuči na pet godina osuđen je Stepa Petrović, a Dejan Stanković za isto delo na četiri godine zatvora.
Vladimir Bošković, osumnjičen da je pomagao huliganima posle napada, osuđen na osam meseci uslovno. Bošković je, inače, jedini koji se branio sa slobode.

Podsetimo, Tatona (28) su huligani pretukli 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu u centru Beograda, uoči fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza. Nanete su mu teške povrede glave, a od udaraca šipkom po grudima imao je povrede aorte i krvarenje u grudnom košu. Taton je preminuo 29. septembra u Kliničkom centru Srbije od posledica zadobijenih batinama.

Republičko javno tužilaštvo ocenilo da će se i duplo manjim kaznama izrečenim osuđenima za ubistvo Brisa Tatona ostvariti svrha kažnjavanja.

Uprkos činjenici da su kazne prepolovljene sa ukupno 240 na 123 godine zatvora, tužilašto kao stranka u postupku smatra da će se njima postići svrha kažnjavanja, kako generalne tako i specijalne prevencije, navodi se u saopštenju Republičkog javnog tužilaštva.

Podseća se da je odluka Apelacionog suda konačna i pravosnažna, odnosno da se na nju više ne mogu uložiti žalbe.

Branioci osuđenih za učešće u ubistvu Brisa Tatona nisu zadovoljni presudom Apelacionog suda u Beogradu kojom su njihovim klijentima mahom prepolovljene višedecenijske kazne zatvora i smatraju da je presuda "kompromisna".

Advokati Svetozar Vujacić i Zora Dobričanin Nikodinović navode da razmišljaju o ulaganju vanrednih pravnih lekova Vrhovnom kasacionom sudu jer, kako tvrde, sud nije ni tačno ni potpuno utvrdio činjenično stanje, kao i da je na osnovu novopribavljenih dokaza morao da otvori glavni pretres.

Tim dokazima bi se, kažu branioci, utvrdilo da je Taton pao preko ograde bežeći, jer nije znao teren, a ne da su ga osuđeni bacili, a to proizlazi iz tranksripta telefonskog poziva Hitnoj pomoći koja je njegov pad prijavila.

Takođe se pitaju kako je moguća da su kazne prepolovljene, iako su osuđeni za potpuno ista krivična dela. Advokati Svetozar Vujacić i Zora Dobričanin Niodinović u izjavi za Tanjug su naveli da sud nije ni tačno ni potpuno utvrdio činjenično stanje, da je na osnovu novopribavljenih dokaza morao da otvori glavni pretres, tako da nisu ni želeli da komentarišu smanjenje kazni.

Vujačićevom branjeniku Dejanu Puzigaći kazna je smanjena za 18 godina, sa 32 na 14 godina zatvora, a Grkoviću čiji je branilac Dobričaninova kazna je smanjena za 17 godina, odnosno sa 30 na 13 godina zatvora.

Vujačić smatra da je presuda skandalozna i da je do nje došlo "kompromisom policije i suda".

Dobričanin smatra da sud nije ni tačno ni potpuno utvrdio činjenično stanje, tako da nije ni želela da komentariše smanjenje kazni.

"Ne mogu ni da razmišljam o visinama kazni kad nemamo utvrđeno činjenično stanje. Oni su osuđeni jer su '17. seprembra 2009. lišili života Tatona tako što su mu naneli teške telesne povrede, opasne po život koje su 29. septembra prouzrokovale njegovu smrt'. Ne mogu nikako da prihvatim da je neko lišen života, a posle 12 dana je nastupila smrt", rekla je Dobričain, delimično citirajući presudu.

Ona smatra da taj predmet nije mogao biti okončan ovako već da je morao da se ponovo otvori glavni pretres ili pred Apelacionim ili pred Višim sudom, jer je, kako je navela, lično sudu podnela dokaz koji činjenično stanje iz korena menja.

Po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja pribavila je, kako tvrdi, transkript u kom je lice koje je prijavilo slučaj hitnoj pomoći reklo: "Halo hitna pomoć. Da, izvolite. Molim vas, Obilićev venac kod garaže, dečko je pao sa zida. Sa 20 metara. Je l vi prvi zovete? Da, da, evo ja sam videla to. Obilićev venac da, sa garaže, da, da sa zida..."'.

Šta je pisalo u prvostepenoj presudi

U prvostepenoj presudi, sud je utvrdio da su osuđeni kao saizvršioci počinili krivično delo teško ubistvo, jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, u stanju uračunljivosti, svesni svog dela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili Tatona.

Napad na navijače francuskog Tuluza, među kojima je bio i Taton, organizovali su vođa navijačke grupe "Alkatraz" Đorđe Prelić (25), zatim vođa navijačke grupe "Iridućibili" Ivan Grković (27) i Ljubomir Marković (29), jedan od vođa "Alkatraza", i vođa grupe "Rebels" Dejan Puzigaća.

Oni su, prema prvostepenoj presudi, pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge nepoznate navijače.

Svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku, gde je Puzigaća podelio baklje i palice, a Vladan Suvajac (22) hirurške maske, da bi prikrili lice, podelili se u više grupa i krenuli ka Obilićevom vencu.

Prelić, Marković, Grković i Puzigaća nastavili su da koordiniraju napad na francuske navijače mobilnim telefonima i svima su saopštili da se oni nalaze u "Ajriš pabu" na Obilićevom vencu.

Prelić i Marković sedeli su u kafiću "Zuzus" pored "Ajriš paba" i pratili okupljanje svojih navijača.

Pošto su se iz više različitih ulica i pravaca navijači skupili na Obilićevom vencu, uz povik "Tuluz, Tuluz", što je, prema rečima sudije, bio znak za početak napada, optuženi i druge zasad nepoznate osobe počele su da francuske navijače udaraju bakljama, drvenim palicama, flašama... od kojih su pojedini zadobili lakše telesne povrede.

Optuženi su potom opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama. Potom su ga odvukli i pritisnuli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, koje su, 12 dana kasnije, izazvale njegovu smrt. Taton je od posledica prebijanja preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

481 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: