Ubicama Tatona 240 godina zatvora

Napadači na francuskog državljanina u centru Beograda 2009. proglašeni krivim i osuđeni na 240 godina zatvora. Četvorici organizatora kazne od 30 do 35 godina.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2011.

13:22

Default images

Organizatori napada na Tatona Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća osuđeni su na 35, odnosno 32 godine zatvora, a Ljubomir Marković i Ivan Grković na po 30.

Još osam navijača Partizana osuđeno je na kazne od 12 i 14 godina, dok je Vladimir Bošković, koji je optužen za pomaganje učiniocima, osuđen na uslovnu kaznu od dve godine.

Odluka koju su mnogi čekali s nestrpljenjem konačno je saopštena. Petočlano sudsko veće Višeg suda odlučilo se na visoke zatvorske kazne za12 navijača Partizana optuženih za ubistvo Brisa Tatona.

Analizom izvedenih dokaza sud je, primenom načela slobodnog sudskog uverenja, utvrdio da su, kao saizvršioci, dvanaest optuženih izvršili krivično delo teško ubistvo. Sud nije prihvatio stav Tužilaštva da su krivično delo učinili s direktnim umišljajem. Oni su pristali na posledice svog ponašanja, ali nisu planirali ubistvo.

Oni koji su najstrože kažnjeni bili su vođe navijačkih grupa, a tako su se i ponašali u ovom događaju. Oni su de fakto imali vlast nad ostalima.

Tužilaštvo i porodica pokojnog Brisa Tatona smatraju da je presuda pravedna. Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je da je današnja presuda dokaz da je pravda dostižna.

“Ona je potvrda efikasnosti srpskog pravosuđa, koje je pokazalo da za samo sedam meseci može da se okonča postupak i donese prvostepna presuda u veoma složenom predmetu", rekao je Zorić.

Prema njegovim rečima, presuda je istovremeno i opomena i poruka da ovako nešto nikada više ne bi smelo da se dogodi i da pravna država mora da se suprotstavi nasilju i pokaže odlučnost.

Porodice osuđenih navijača Partizana tvrde da je presuda politička i najavljuju žalbe Apelacionom sudu.

Suđenje za ubistvo Brisa Tatona trajalo je sedam meseci i za to vreme saslušano je petnaestak svedoka i izveden je veliki broj dokaza.

Bris Taton je napadnut u centru Beograda 17. septembra 2009. godine, nakon čega je bačen sa stepenica. Od posledica zadobijenih tog dana, on je dvanaest dana kasnije preminuo u bolnici.

Žan Fransoa Žea, novinar TV “Frans 3”, kaže da uprkos strogim kaznama, ostaje utisak da nisu razjašnjene sve okolnosti Tatonove smrti.

“Još uvek nemamo sve odgovore, ne znamo ko je ubio Brisa Tatona, ne znamo ko ga je bacio sa stepenica... Ima dosta neodgovorenih pitanja, što izaziva osećaj da stvari nisu izvedene do kraja, iako su kazne veoma stroge”, kaže on.

“Mislim da u Francuskoj i Tuluzu neće biti nekih posebnih reakcija. Kazna će mnoge iznenaditi. Francuzi će verovatno smatrati da su kazne stroge, ali i zaslužene”, ocenjuje Žan Fransoa Žea.

Opširnije o reakcijama francuske javnosti možete čitati u posebnoj vesti.

Posle izricanja presude četvorici prvooptuženih, njihova rodbina i prijatelji su burno reagovali i ispred sudnice je došlo do nekoliko manjih incidenata, uglavnom s novinarima.

Ipak, pripadnici sudske straže i Interventne brigade policije sprečili su veće incidente.

Inače, izricanje presude želelo je da prati više od 300 ljudi, među kojima i veliki broj navijača Partizana, ali su svi ostali u holu Palate pravde, jer u sudnici ima svega 45 mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

339 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: