EU priprema televiziju na ruskom

EU kao odgovor na prokremaljske ruske tv kanale priprema televiziju na ruskom jeziku za zemlje Istočnog partnerstva koja bi emitovala program kao TV Glas Evrope

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

10:56

Default images

Projekt te nove televizije koji se priprema pod pokroviteljstvom Evropskog fonda za demokratiju trebalo bi da bude gotov do kraja godine, saznaje poljska novinska agencija PAP.

"U toku su konsultacije članica EU i zemalja van nje o takvoj televiziji. Potreba za njom je očigledna. Cilj je da se pruži objektivno i izbalansirano izveštavanje ljudima u zemljama Istočnog partnertstva koji informacije o dešavanjima u regionu saznaju sada iz ruskih televizija", informisala je Odbor za spoljnu politiku Sejma poljskog parlamenta pomoćnik šefa poljske diplomatije Katažina Kacperčik.

Ona je obavestila poslanike da će projekt biti gotov do kraja godine a zatim predat na ocenu zemljama članicama EU.

"Ruski mediji ne poštuju princip objektivnosti već ih pre koriste kao oruđe u informativnom ratu o čemu svedoči i sukob u Ukrajini", kazala je Kacperčik.

"Stalo nam je da to bude savremena televizija, visokog kvaliteta i lako dostupna. Kada je u pitanju informativna politika Unija je suviše malo aktivna", kazao je za PAP neimenovani diplomata.

Ideju da se i Evropa oglasi na ruskom jeziku posredstvom malih ekrana izneo je još u martu ove godine tadašnji šef poljske diplomatije, sada predsednik Sejma, Radoslav Ssikorski, inače i sam nekadašnji izveštač britanskih medija iz Avganistana u vreme sovjetske okupacije te azijske zemlje.

"Vredelo bi razmotriti projekt panevropske televizije na ruskom jeziku kakvu traže naši saveznici u baltičkim zemljama", kazao je tada Šikorski predstavljajući prioritete poljske spoljne politike za ovu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: