Čiji je "Knjaz Miloš"?

Beograd, Aranđelovac -- Predstavnici "Apurne" izjavili su da je uspela njihova ponuda za kupovinu većinskog paketa akcija "Knjaz Miloša".

Izvor: B92
Podeli

Zajednička firma kompanije "Danon" i košarkaša Vlade Divca, prema podacima iz Centralnog registra hartija od vrednosti, poseduje više od 54 odsto akcija aranđelovačke fabrike. S druge strane, “FPP Balkan limitid”, jedan od učesnika nadmetanja, još u nedelju je objavio da je ta firma vlasnik većine akcija aranđelovačke fabrike.

Predstavnici FPP Balkan limitida danas su optužili potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa da je doprineo da se neregularno sprovede proces preuzimanja akcija preduzeća "Knjaz Miloš" iz Aranđelovca. "Komisija za hartije od vrednosti juče je odlučila da se diskvalifije ponuda kompanije 'Danon' i Vlade Divca, ali je u toku pisanja tog rešenja telefonirao potpredsednik Vlade Srbije i zabranio takvu odluku i rešenje nije potpisano", rekao je predstavnik FPP Balkan limitida u Beogradu Srđan Muškatirović.

Prema njegovim rečima, predsednik Komisije Milko Štimac sinoć je navodno hitno prebačen u Urgentni centar zbog lošeg zadrvstvenog stanja, koje je bilo posledica svih dešavanja u procesu kupovine akcija "Knjaza Miloša". Muškatirović je ocenio da je ceo proces preuzimanja akcija "Knjaza Miloša" sprovođen neregularno i nezakonito i da zbog toga još nije izvesno da li je "Apurna", zajednička kompanija "Donana" i Divca, postala većinski vlasnik tog aranđelovačkog preduzeća.

"FPP Balkan limitid će učiniti sve da zaštiti svoje interesa i obratiće se i međunarodnim sudovima", rekao je Muškatirović, naglašavajući da je zbog nezakonitog sprovođenja postupka prodaje akcija "Knjaza Miloša" nepovratno kompromitovano finansijsko tržište Srbije i da je stranim invetitorima poslata loša poruka.

Prvi ministar koji se oglasio po završetku procesa preuzimanja akcija “Knjaza” jeste Mlađan Dinkić koji kaže da ovaj slučaj pokazuje da je Zakon o hartijama od vrednosti pun rupa i da zahteva promenu. Dinkić je ocenio da je i pored toga "izvesno da je kompanija “Danon” novi vlasnik aranđelovačke fabrike".

Dragijana Radonjić Petrović, zastupnik-broker FPP-a, kaže za B92 da je do obrta došlo jer su predstavnici “Apurne” poslednjih dana bukvalno vršljali po Aranđelovcu i davali obećanja koja su u direktnoj suprotnosti sa zakonom. “Posle raznih manipulacija koje su izvedene na finansijskom tržištu došlo je do obrta. Čuli smo da je uspela ponuda ‘Apurne’, ali mislim da tu neće biti kraj, ako znamo da je država pristala na cenu od 17.500, a nije cenu od 23.000. Da li to znači da je ova država bogatija od Francuske, ili možda želi da sponzoriše Francusku, to bih morala da pitam organe koji su tu odluku doneli, a oni će verovatno na sudu imati prilike da to objasne”, kaže ona.

Zvonimir Nikezić, finansijski savetnik “Apurne”, kaže da se nadmetanje “Laškog”, “FPP Balkan limitida” i “Apurne” pretvorilo u licitaciju i aukcijsko takmičenje, pa se kao glavno pitanje postavljalo ko daje više za akciju. Nikeziću nije jasno kako je FPP mogao da u nedelju saopšti da je većinski vlasnik jer tada proces još nije bio završen. Značajnu ulogu u uspehu “Apurne” imalo je angažovanje predstavnika “Apurne” i savetničkog tima na terenu, objašnjava Nikezić. “Mislim da je neposredan kontakt, strpljiv, koji je trajao satima i danima, bio jedan od presudnih elemenata. Tako su akcionari došli do saznanja da njihova odluka mora biti dugoročna”, kaže on. Nikezić objašnjava za B92 da je razlika među ponuđačima postojala u pristupu jer su neki ceo posao posmatrali kao dobru kratkoročnu transakciju, dok je za “Apurnu” reč o strateškoj investiciji za sledećih nekoliko decenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 594 idi na stranu