Slavica ispred Vlade traži odgovor: Gde su njena deca?

Majka troje dece koje je pre godinu i po njihov otac, državljanin Turske, oteo i odveo u Tursku, borbu za svoju decu nastavlja ispred Vlade Srbije.

Izvor: B92
Podeli

Slavica Burmazović je do svoje dece probala da stigne sudskim putem, pravosudni organi Srbije i Turske su decu dodelili majci, ali ona ne zna gde se deca nalaze.

Majka pet meseci nije videla ni čula decu, poslednja tri meseca nema informacije o Esmi, Ajši i Tariku, koje je otac Ejup Sabri Jundžu u avgustu prošle godine oteo i odveo u Tursku.

Turski sud je svaki put presudio u korist Slavice, ali su joj nadležni samo jedanput, u maju, dozvolili da vidi decu.

“Taj susret je bio strašno emotivan. Najmlađe dete mi je reklo da ga povedem sa sobom, da će biti u koferu. Kad se setim tog susreta vraća mi se osmeh na lice. Ta dva dana su nešto što me sve vreme drži u životu”, kaže Slavica.

Na pitanje B92 kako je strani državljanin sa troje maloletne dece, bez dozvole majke, uspeo da pređe državnu granicu iz MUP-a nam je stigao odgovor da zakonom nije propisana obaveza da je za prelazak državne granice potrebna pisana i overena saglasnost drugog roditelja, bez obzira na vrstu putne isprave koja se koristi prilikom prelaska granice.

U konkretnom slučaju, kako su deca Slavice Burmazović posedovala važeće pasoše i nije postojala mera zabrane izlaska iz Srbije ili mera suda kojom bi se ograničilo njihovo kretanje, posle izvršene kontrole, dozvoljeno im je da nastave putovanje.

Ona danas ne zna ni kako su njena deca, kako provode vreme, da li idu u školu, da li su gladna... Ne može ni da ih obraduje, ni da ih uteši.

“Ja ovom prilikom molim premijera, ministra spoljnih poslova, de ih ne imenujem, sada i ministarku pravde da upute pismo molbe svojim kolegama u Turskoj da se ovaj slučaj konačno završi i da se po svim presudama koje su donete deca vrate meni. Od današnjeg dana, svaki radni dan sam ovde, od 12 do 14 sati, čekam da me neko primi na sastanak ili da mi se deca vrate”, dodaje Slavica.

Sud u Mersinu je na prvom ročištu doneo prvostepenu odluku kojom su deca vraćena Slavici, na tu odluku otac je uložio žalbu, predmet je vraćen na odlučivanje u Viši sud u Ankari i krajem maja njegova žalba je odbijena. U julu Ministarstvo pravde Turske je obavestilo Ministarstvo pravde Srbije da je otac uložio reviziju, uz komentar da postupak neće dugo trajati, jer nema osnova za ponavljanje.

“Poslednje informacije kojima raspolaže Ministarstvo pravde kada je u pitanju slučaj Slavice Burmazović, a koje su dobijene od Ministarstva pravde Turske, jeste da je njen bivši suprug napustio Tursku, da je otišao u Iran i da će biti lišen slobode na šest meseci kada bude lociran, zbog kršenja privremene mere. Ministarstvo pravde je Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu, gde se vodi krivični postupak protiv oca, dalo instrukciju početkom novembra šta je potrebno za raspisivanje međunarodne poternice”, navodi se iz Ministarstva pravde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 136 idi na stranu