Preko Balkana godišnje 150t heroina

Prema podacima UN, količina heroina koji prolazi takozvanom balkanske rutom raste i iznosi oko 150 tona godišnje, a jedan deo, preko Kosova, odlazi i u Rusiju.

Izvor: B92

Utorak, 23.08.2011.

18:52

Default images

Ostatak ide u zemlje EU, izjavio je direktor Federalne službe Ruske Federacije za kontrolu prometa droge Vladimir Ivanov.

On je na predavanju u Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu rekao da bi zato trebalo stvoriti neku vrstu saveza balkanskih zemalja, koje bi, u saradnji sa Rusijom i EU, radile na sprečavanju prometa droga.

Srbija bi, s obzirom na položaj, mogla da zauzme mesto lidera u saradnji Rusije i balkanskih zemalja u borbi protiv trgovine narkoticima, ocenio je on.

"Vaša zemlja treba da se pridruži realizaciji plana Rusije za suzbijanje proizvodnje droge u Avganistanu, budući da se veći deo narkotika iz te zemlje distribuira u EU preko Kosova", naveo je Ivanov na predavanju.

Prema njegovim rečima, Srbija se nalazi na takozvanoj balkanskoj maršruti heroina koja polazi iz Avganistana i nastavlja se u zapadnoj Evropi, a u geografskom regionu Kosova nastao je epicentar prometa droge, jer se u njemu susreću kokainski put iz Latinske Amerike i heroinski put iz Avganistana.
Povećano je i učešće kriminalnih grupa sa Kosova "u polju trgovine drogom", o čemu svedoči i podatak da je svaka četvrta uhapšena osoba, vezana za promet droge, albanske nacionalnosti, rekao je Ivanov.

On je napomenuo da kilogram heroina na Kosovu, na primer, košta 10.000 evra, dok u zemljama EU taj kilogram dostiže cenu od 150.000 evra.

Budući da je trgovina drogom postala globalni problem, radi njenog suzbijanja Rusija je formirala globalnu antinarko koaliciju i nastojaće da se proizvodnja droge u Avganistanu proglasi opasnošću po mir u svetu.

Ivanov je istakao da je osnovna svrha sporazuma o saradnji u borbi protiv opojnih droga i psihotropnih supstanci, koji je juče potpisan sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem, da se "u korenu saseče eventualna saradnja ruskih i srpskih kriminalaca na polju trgovine drogom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: