Hag: Rok Šešelju 72 sata

Apelaciono veće Haškog tribunala pozvalo je odbranu Šešelja da se u roku od 3 dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da hitno bude primenjena odluka apelacionog veća

Izvor: Beta

Četvrtak, 23.04.2015.

15:18

Default images
Foto: Beta, arhiva

Apelaciono veće zahteva da lider SRS-a Vojislav Šešelj bude vraćen u sudski pritvor sa privremene slobode u Srbiji.

Danas objavljen poziv apelacionog veća donet je juče, a rok će početi kada poziv bude uručen Šešelju. Prema dokumentu, Šešelj može odgovoriti na zahtev Tužilaštva, "ako to želi".

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smesta" opozove svoju odluku o privremenom oslobađanju lidera Srpske radikalne stranke, zato što je on izjavom da se neće dobrovoljno vratiti pred Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za boravak na privremenoj slobodi.

Raspravno veće predsedavajućeg Žana-Kloda Antonetija (Jean-Claude Antonetti) nije, međutim, postupilo po nalogu apelacionog veća, već je, 10. aprila, od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji zatražilo dokumentaciju o njegovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu. Glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) potom je, prošle nedelje, apelacionom veću uputio hitan zahtev da smesta ponovo naredi pretresnom veću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu (Sćeveningen).

Današnjim pozivom, apelaciono veće je Šešelju pružilo priliku da se o tom zahtevu izjasni.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, prvostepeno je veće na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, odnosno radi lečenja od tumora debelog creva, koji je, po nalazima lekara, metastazirao na jetri.

Lider Srpske radikalne stranke u pritvoru Tribunala bio je od 24. marta 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje je počelo 2007, a izricanje presude bilo je zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: