Policija u fabrici "Zastava oružje"

Kragujevac -- Radnici fabrike Zastava oružje danas su oko 10 sati probili fabričku kapiju i ušli u salu za sastanke upravne zgrade.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su se kasnije sastali s ministrom odbrane Bratislavom Gašićem. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Dragana Ilića, radnici traže od ministra odbrane "jasan stav u kom pravcu ide fabrika oružja".

"Hoćemo od ministra da čujemo planove o budućnosti fabrike", rekao je Ilić i dodao da radnici traže i odgovor na pitanje: "Koja je to politika dala nalog da policija jutros uđe u fabriku oružja".

Ilić je zapitao: "Da li policija fabriku treba da čuva od radnika", koji su se, kako je rekao, "godinama borili da je sačuvaju od neodgovornih političara".

Finansijska i poreska

U fabrici su finansijska i poreska policija i proveravaju rad preduzeća, rekao je Dragan Ilić. On kaže da dolazak finansijske i poreske inspekcije vidi kao jednu vrstu pritiska na sindikat, koji se javno oglasio da je protiv promene menadžmenta u trenutku kada fabrika dobro posluje i ima vredne izvozne ugovore. Ilić je rekao da je: "Fabrika Zastava oružje starija od svih nadzornih odbora i ministara i da su se u njoj promenile mnoge vlade, pa će se promeniti i ova". "Mi čekamo dan kada će doći neko ko će raditi u interesu fabrike i ko će investirati, jer fabrika je zlatan rudnik i izvozno je orijentisana", rekao je Ilić.

Ilić je naveo i da očekuju da u fabriku stignu članovi i predsednik Nadzornog odbora, kao i da sindikat ima saznanja da će biti smenjeni i svi članovi nadzornih obora u fabrikama namenske industrije.

On je podsetio da je nadzorni odbor fabrike u subotu razrešio rukovodstvo i za direktora imenovao penzionisanog oficira Vojske Srbije Milojka Brzakovića.

Samostalni sindikat je ponovio stav da bi smena menadžmenta mogla da uruši fabiriku oružija.

"Nismo ovde da branimo rukovodstvo, već da branimo fabriku. Uz uvažavanje novog direktora, mi nismo videli njegov plan za upravljanje fabrikom", rekao je Ilić.

Policajci su od jutros u fabrici "Zastava oružje" u Kragujevcu, a niko od nadležnih nije želeo Tanjugu da kaže zbog čega je policija tu.

Zaposleni su Tanjugu rekli da su jutros oko šest sati zatekli pripadnike policije na nekoliko ulaza u fabrički krug, kao i ispred Upravne zgrade, a incidenata nije bilo.

Direktor Rade Gromović, koga je u subotu Nadležni odbor razrešio, u telefonskoj izjavi Tanjugu rekao je da ne zna zbog čega je policija u fabrici i dodao da je izbor novog rukovodstva obavljen po zakonskoj proceduri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 270 idi na stranu