Skupština: Kvorum, pasoši, sudstvo

Beograd -- Nakon što je LDP dao kvorum za rad Skupštine, usvojen je set pravosudnih zakona i produženo važenje starih pasoša. LDP nije glasao za sve zakone.

Izvor: B92, FoNet, Beta, Tanjug
Podeli

Kvorum za početak glasanja obezbedili su poslanici opozicione Liberalno-demokratske partije jer poslanici vladajuće poslaničke grupe manjina nisu želeli da ubace poslaničke kartice zbog neslaganja sa predlogom zakona o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović objasnio je da su poslanici te stranke svojim glasovima omogućili nastavak rada parlamenta i prekinuli "agoniju koju je proizvela Vlada Srbije".

"Tri minuta smo razgovarali sa (predsednicom parlamenta) Slavicom Đukić-Dejanović i, pošto je postalo jasno da ne može ni na koji drugi način da se reši problem, uvažili smo interese građana i odlučili da prekinemo blokadu koju je proizvela Vlada Srbije", kazao je Jovanović novinarima.

Tadićev ukaz za set zakona

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je ukaz o proglašenju seta zakona koje su poslanici Skupštine Srbije danas usvojili, rečeno je FoNetu u kabinetu predsednika republike.

Potpisivanjem ukaza stvoreni su uslovi da zakoni budu objavljeni u "Službenom glasniku" Republike Srbije, a osam dana po objavljivanju će stupiti na snagu.

"I pasoši i depoziti u bankama i budžet koji je pred nama, sve je to zapravo u drugom planu pred činjenicom da se građani u ovoj zemlji godinama pate, a da njihove probleme svojom nesposobnom politikom uvećavaju sami političari i stranke", rekao je on.

"Želeli smo dogovor sa strankama u Skupštini, na tome smo insistirali prethodna dva meseca. Nadam se da su se usijane glave ohladile i da su mnogi u postupku LDP-a prepoznali politiku koja je potrebna srpskom društvu", rekao je on.

"Mislim da će opozicija, ukoliko je sposobna, kao što je sposoban LDP, srušiti loše zakone u Skupštini, ali da svoj značaj neće dokazivati tako što će štetu koju je nesposobnom politikom proizvela vlada dodatno uvećavati", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, poslanici LDP omogućili su početak glasanja, ali će glasati protiv predloga zakona o sedištima i područjima sudova i protiv izmena Zakona o državnim službenicima.

Lider LDP-a se nada da je vladajućoj koaliciji "ovo poslednja lekcija" i da će konačno nešto naučiti. "Ovo danas što radimo je maksimum u ovom trenutku i dalje od ovoga ne možemo ići", rekao je Jovanović.

On je upozorio da se u raspravu o budžetu ulazi bez dogovora i da se boji da će se vrlo brzo skupština naći u sličnoj vrsti problema.

Stari pasoši do kraja 2009.

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o putnim ispravama kojima je važenje starih pasoša produženo do kraja 2009. godine. Za izmene Zakona glasalo je 217 poslanika, nije bilo uzdržanih i protiv, a jedan poslanik se nije izjasnio.

Pored LDP-a, za B92 su i iz Saveza vojvođanskih Mađara potvrdili da na njihova četiri poslanika ne može da se računa pri određivanju kvoruma zbog primedaba koje imaju na Zakon o sedištima sudova.

Svoj glas za taj zakon nije dao ni predstavnik Koalicije Albanaca Preševske doline.

Taj zakon (o sedištima sudova i tužilaštava) usvojen je sa 123 glasa.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da je sigurno da ta stranka neće rušiti Vladu Srbije bez obzira što je Skupština usvojila zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava.

Sutra obaveštenje Austriji

Generalni konzul Srbije u Beču Kosta Simonović najavio je da će sutra obavestiti Ministarstvo inostranih poslova Austrije o odluci Skupštine Srbije o produženju važenja starih “plavih" pasoša i naredne godine.

“Sutra ću verbalnom notom obavestiti Ministarstvo inostranih poslova Austrije o odluci Skupštine u vezi produženja starog pasoša i zamoliti da nadležnim organima cirkuliše tu informaciju kako bi se predupredile neprijatnosti za vlasnike ovih pasoša", kazao je Simonović.

"To što smo mi bili protiv tog zakona ne znači da smo protiv Vlade Srbije", rekao je Pastor novinarima u Skupštini Srbije i dodao da je sigurno da će Savez vojvođanskih Mađara glasati za predlog budžeta za 2009.

U Skupštini je usvojen i Zakon o sudijama.

Za zakon je glasao 141 poslanik, među kojima i poslanici manjina.

U Skupštini su usvojeni i zakon o sudovima, o Visokom savetu sudstva, Zakon o javnom tužilaštvu, Zakon o državnom veću tužilaca, kao i Zakon o prekršajima.

Zatim je usvojen Zakon o javnim nabavkama, kojim se predviđa oštrija kontrola trošenja javnih sredstava i veća finansijska disciplina državnih organa u cilju efikasnijeg suzbijanja korupcije u ovoj oblasti. Za taj zakon glasalo je 140 od prisutna 143 poslanika.

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o osiguranju depozita, kojima je povećan nivo osiguranih depozita sa 3.000 na 50.000 evra.

Usvojene su i izmene zakona o Agenciji za osiguranje depozita, kao i o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje kojima se realizuju mere vlade za ublažavanje finansijske krize.

Takođe, usvojene su i izmene Zakona o državnim službenicima, kojima se produžava rok za sprovođenje javnih konkursa za položaje do 31. decembra 2009. godine.

Sednica Skupštine počela je oko 12 sati. Ona je prvobitno bila zakazana za 10 sati, ali je odložena radi dodatnih konsultacija šefova poslaničkih grupa s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović, koje su počele oko 9.30 časova. Početak sednice značio je da je vladajuća većina obezbedila kvorum za dan za glasanje.

Optužbe na račun LDP-a zbog kvoruma

Srpska napredna stranka saopštila je da Liberalno-demokratska partija, čiji je poslanički klub obezbedio kvorum za početak glasanja u Skupštini Srbije, jasno pokazala da nije nikakva ozbiljna opozicija, već da je sastavni deo Tadićevog režima.

Ovim činom LDP u potpunosti je razotkrivena i srušena ujdurma koja se danima vodi protiv SNS, a u kojoj učestvuju, pre svih, poslanici SRS, LDP, DSS, razni samozvani analitičari i mnogobrojni mediji lažnim tvrdnjama da je SNS "džoker" ili "štaka" vladajućeg režima.

Kolundžija: Prirodno

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija istakla je da je prirodno što su poslanici LDP dali kvorum za glasanje.

Ona je novinarima u Skupštini rekla da je LDP od počekta aktuelnog saziva najavljivao da će podržavati sve evropske projekte.

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić izjavio je da davanje kvoruma Liberalno-demokratske partije pokazuje da je "vladajuća kolacija neozbiljna, neorganizovana i da nema stabilnu većinu i pravu podršku u parlamentu".

Prema Ilićevim rečima, vladajućoj koaliciji svakoga časa treba kvorum nekoga sa strane.

"U tome im pomažu potrčkarala iz LDP, koji diluju i dilove odlažu po nekoliko dana ne bi li sebi podigli i utvrdili cenu. Današnje davanje kvoruma predstavlja sramotu za Srbiji, ali i za LDP, koja se na taj način ne profiliše kao ozbiljna stranka - da li je pozicija ili opozicija", ocenio je on.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da je usvajanje Zakona o sedištu i područiju sudova i javnih tužilaštva pokazalo da su "postignute neke neprincipijelne, ekonomske koalicije".

"Očigledno je da su postignute neke neprincipijelene, ali ekonomske koalicije, u koje je očigledno ušla Liberalno-demokratska partija i "Napred, Srbijo" Tomislava Nikolića", rekao je Todorović novinarima u parlamentu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da je Liberalno-demokratska partija, koja je dala kvorum Skupštini Srbije, od tog trenutka apsolutno deo vladajuće koalicije.

"Danas se pokazalo da vladajuća koalicija u ovim uslovima može uspešno da funkcioniše samo uz pomoć LDP-a", rekao je Aligrudić novinarima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu