Švedska:Crkva odobrila gej venčanja

Upsala -- Sinod Švedske luteranske crkve odlučio je da odobri ceremonije venčanja homoseksualaca od početka sledećeg meseca, glasovima 176 sveštenika, od 249 prisutnih.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Mi smo prva veća crkva koja je ovo uradila", kaže Kristina Grenholm, direktorka za teologiju u pomenutoj crkvi. Odluka Luteranske crkve je doneta nakon što je parlament Švedske početkom maja usvojio zakon kojim se dozvoljava brak istopolnih osoba, koji prethodnim zakonom nije bio formalno odobren.

"Mislim da je doneta prava odluka, ali mogu da razumem i mnoge koji veruju da se ovo prebrzo dogodilo", rekao je švedski nadbiskub Anders Vejrid. Crkva je u saopštenju navela da će obavljanje ceremonije venčanja homoseksualaca započeti od 1. novembra.

Švedska luteranska crkva je, pored toga što se 2000. godine odvojila od države, ostala i dalje najveća religijska zajednica u Švedskoj, pošto okuplja 74 odstvo stanovništva zemlje.

Crkva je pre izmena zakona najavljivala da je otvorena za registraciju istopolnih zajednica, ali da će termin 'venčanje' zadržati isključivo za heteroseksualne brakove.

Novim zakonom, međutim, uklonjena je zakonska distinkcija između heteroseksualnih i homoseksualnih supružnika.

Pojedini crkveni zvaničnici protive se legalizaciji homoseksualnih brakova, smatrajući je protivnom svetim knjigama.

U crkvama se venča oko polovina švedskih parova, iako je uobičajena poseta ovim institucijama uglavnom mala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 209 idi na stranu