Indija lansira sondu na Mesec

Nju Delhi -- Indija će na Mesecu postaviti sondu u bojama nacionalne zastave, nakon što je jutros lansirala svoju prvu misiju na Mesec bez posade.

Izvor: Beta
Podeli

Bespilotna svemirska letelica, nazvana Čandrajan-1, lansirana je putem rakete jutros po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Satiš Davan u Sriharikoti, poluostrvu na jugoistoku Indije, saopštila je indijska svemirska agencija.

Time će Indija potvrditi da se nalazi u elitnoj grupi zemalja koje imaju naučno znanje da stignu do Meseca. Indija će se pridružiti japanskim i kineskim letelicama u orbiti oko Meseca.

Taj istorijski događaj će se sprovesti u nekoliko etapa – prvo uzletanje rakete sa letelicom, ulazak letelice Čandrajan-1 u orbitu oko Meseca i zatim, tokom dve godine, sprovođenje serije eksperimenata i posmatranja koji će se baviti traganjem za vodom, mineralima i hemijskim supstancama na Mesecu i oko njega.

"Indijska zastava naslikana je na sondi. Kada svemirska letilica uđe 8. novembra u svoju orbitu na 100 kilometara iznad Meseca, sonda će se odvojiti i pasti na tlo Meseca", rekao je agenciji AFP portparol indijske Organizacije za svemirska istraživanja Guru Prasad.

Prema tome, neće biti zabijena na Mesecu nikakva zastava sa narandžastom, belom i zelenom bojom i sa plavim točkom u centru, ali će indijske boje tamo biti zastupljene posle SAD-a, Rusije i Japana, rekao je predsednik indijske svemirske organizacije Madhavan Nair.

Indijska misija na Mesecu odvija se mesec dana pošto je Kina uspela da pošalje čoveka u svemir i najavila nameru da obavi let sa posadom na Mesec.

Do sada su SAD, Rusija, Evropska svemirska agencija, Japan i Kina sprovele misije na Mesecu, a u poslednjih godinu dana azijske nacije su počele da predvode istraživanja.

Oktobra 2007. Japan je poslao svemirsku letelicu Kaguja, a mesec dana kasnije, kineska letelica Čange-1 ušla je u lunarnu orbitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 205 idi na stranu