Indija lansira sondu na Mesec

Indija će na Mesecu postaviti sondu u bojama nacionalne zastave, nakon što je jutros lansirala svoju prvu misiju na Mesec bez posade.

Izvor: Beta

Sreda, 22.10.2008.

00:39

Default images

Bespilotna svemirska letelica, nazvana Čandrajan-1, lansirana je putem rakete jutros po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Satiš Davan u Sriharikoti, poluostrvu na jugoistoku Indije, saopštila je indijska svemirska agencija.

Time će Indija potvrditi da se nalazi u elitnoj grupi zemalja koje imaju naučno znanje da stignu do Meseca. Indija će se pridružiti japanskim i kineskim letelicama u orbiti oko Meseca.

Taj istorijski događaj će se sprovesti u nekoliko etapa – prvo uzletanje rakete sa letelicom, ulazak letelice Čandrajan-1 u orbitu oko Meseca i zatim, tokom dve godine, sprovođenje serije eksperimenata i posmatranja koji će se baviti traganjem za vodom, mineralima i hemijskim supstancama na Mesecu i oko njega.

"Indijska zastava naslikana je na sondi. Kada svemirska letilica uđe 8. novembra u svoju orbitu na 100 kilometara iznad Meseca, sonda će se odvojiti i pasti na tlo Meseca", rekao je agenciji AFP portparol indijske Organizacije za svemirska istraživanja Guru Prasad.

Prema tome, neće biti zabijena na Mesecu nikakva zastava sa narandžastom, belom i zelenom bojom i sa plavim točkom u centru, ali će indijske boje tamo biti zastupljene posle SAD-a, Rusije i Japana, rekao je predsednik indijske svemirske organizacije Madhavan Nair.

Indijska misija na Mesecu odvija se mesec dana pošto je Kina uspela da pošalje čoveka u svemir i najavila nameru da obavi let sa posadom na Mesec.

Do sada su SAD, Rusija, Evropska svemirska agencija, Japan i Kina sprovele misije na Mesecu, a u poslednjih godinu dana azijske nacije su počele da predvode istraživanja.

Oktobra 2007. Japan je poslao svemirsku letelicu Kaguja, a mesec dana kasnije, kineska letelica Čange-1 ušla je u lunarnu orbitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: