Otkud dva "Prajda" u Beogradu? Jun i septembar nisu isto

Beograd -- Organizatori "Parade ponosa" najavili su okupljanje ovog vikenda u Beogradu, a istovremeno organizatori "Prajda 2017" podsećaju da je taj događaj u septembru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U pitanju su dve odvojene manifestacije iza kojih stoje različiti organizatori, među kojima je i u prošlosti bilo trzavica.

Junski Prajd vikend u okviru kog će biti održana "Parada ponosa" organizuju udruženja Egal, Loud&Queer i Gej lezbejski info centar, koja su kritikovala organizatore "septembarskog Prajda" prošlih godina.

Oni tvrde da ta manifestacija nije inkluzivna, odnosno da se ne organizuje za dobrobit LGBT zajednice već za goste iz sveta politike, diplomatskog kora i ostale. Takođe, proteklih godina su se čule i optužbe da postoji lični interes organizatora "Prajda".

Predstavnici udruženja su više puta navodili i da nisu dobili poziv da budu deo septembarskog Prajda, koji je održavan uz velike mere obezbeđenja, a prošle godine je privukao nekoliko stotina posetilaca.

Zato su ta udruženja navela da će Parada ponosa u subotu 24. juna biti organizovana u formi protesta, da će biti jasno izneti zahtevi, "u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica".

Kako je saopšteno, organizatori šetnjom nastoje da ukažu da je LGBT pre svega rodno, manjinsko pitanje i da zastupaju i ravnopravnost žena i muškaraca, te da istovremeno i glasno istupaju protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa.

Kako je ranije najavljeno, manifestacija se održava kako bi se ukazalo na to da je LGBT zajednica i dalje marginalizovana i na meti nasilnika.

Na drugoj strani, direktor za Evropu međunarodne organizacije Civil Rights Defenders i jedan od organizatora "tradicionalnog Prajda" Goran Miletić, objavio je na Fejsbuku da je Prajd 2017 zakazan za 17. septembar, a da "Prajd vik" traje od 11. do 17. septembra.

"Svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa. To nije lepo i moralno, ali je tako. Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapređivanje položaja svake diskriminisane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a Beograd Prajd se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u septembru", naveo je on na svom profilu.

Među odgovorima se našao i post poznatog LGBT aktiviste Predraga Azdejkovića, koji stoji iza organizacije "junskog prajda".

"A koliko vi imena imate? Belgrade Pride, Beograd Prajd, Parada ponosa... pa, kolega, ima sto imena i ne mogu biti sva vaša", naveo je Azdejković, nakon čega su dvojica aktivista razmenili "želje za uspehom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 160 idi na stranu