"Rasizam u Srbiji rasprostranjen"

Beograd -- Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je, povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma, da je on u Srbiji i dalje rasprostranjen.

Izvor: Tanjug
Podeli

"To potvrđuju rasistički motivisani napadi, segregacija, govor mržnje i otvoreno i javno izražavanje netrpeljivosti prema Romima, a poslednjih godina i prema azilantima iz afričkih i drugih zemalja. Iako su takvi slučajevi gotovo svakodnevna pojava, oni se ne procesuiraju i ne kažnjavaju, niti nailaze na širu osudu javnosti", navodi se u saopštenju.

Prema njenim rečima, i dalje su raširene rasne predrasude i velika etnička distanca prema Romima, a kao građani drugog reda, oni su diskriminisani u skoro svim oblastima, posebno u zapošljavanju, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i stanovanju.

Nevena Petrušić je podsetila da je u toku prekršajni postupak zbog segregacije romske dece u jednoj osnovnoj školi i predškolskoj ustanovi, gde su romska deca iz raseljenih porodica odvojena u posebna odeljenja koja su u posebnoj zgradi.

Traje i postupak protiv restorana brze hrane čiji radnik obezbeđenja nije dozvolio romskoj deci da uđu u restoran sa ženom koja je htela da im kupi hranu.

"Protiv rasizma, ksenofobije i svih drugih oblika diskriminacije moramo se boriti kontinuiranom edukacijom, i to posebno mladih ljudi. Rasizam se ne može ni na koji način opravdati, ne može se tolerisati kao nešto što se događa drugom, i neće sam od sebe nestati, već svi moramo doprineti njegovom iskorenjivanju", piše u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu