Vukčević "nije dostojan" za advokaturu? "Hajka"

Bivši tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević nije dostojan da se bavi advokaturom - zaključio je upravni odbor Advokatske komore Beograda.

Izvor: B92

Subota, 21.01.2017.

16:20

Vukčević

Odbor je odbio da Vukčevića upiše u u imenik beogradskih advokata.

Ovu odluku bivši tužilac za ratne zločine tumači kao hajku njega ali i na instituciju koju je vodio do odlaska u penziju.

Sedmoro protiv, četvoro uzdržanih, jedan za. Upravni odbor Advokatske komore Beograda odbio je da u svoj registar upiše bivšeg tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i tako mu onemogućila da se bavi advokaturom. Zašto - ostaje pitanje. Pisana i potpisana odluka, uz njeno obrazloženje nije objavljena nigde.

”To je bio pokušaj linča. O dostojnosti govore nedostojni ljudi od kojih bi neki trebalo da budu krivično procesuirani. Oni su ocenjivali moj rad na šta nemaju pravo. Taj rad je ocenjen dok sam bio tužilac. Potpuno je poremećen sistem vrednosti u celom društvu”, rekao je Vukčević za Insajder.net.

“Nisam video nijedan razlog da se Vukčević ne primi u Komoru. Ja kao jedan član Upravnog odbora Komore ipak ne mogu da govorim o odluci ostalih. Mislim da je kod većine prevladala iracionalna strana vođena nekom vrstom visokog patriotizma pri donošenju odluke”, naveo je predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić.

Ostali članovi upravnog odbora Vukčevića optužuju da je kako kažu "dozvolio da mu Nataša Kandić komanduje tužilaštvom". Zameraju i što je kao član Državnog veća tužilaca razrešio tužioce, kojima je kasnije Ustavni sud vratio funkcije. U AKB očigledno preovlađuje stav da se ne poštuje rad tužilaštva za ratne zločine i samog tužioca smatra a direktor Komiteta pravnika za ljudska prava.

“To je očigledno jedan politički stav, jedan stav koji je vrednosni, nažalost negativno vrednosni, koji govori o tome da se nipodaštavaju institucije, da se tužilaštvo za ratne zločine ne poštuje kao takvo, iako ima svoje rezultate, iako se suđenja odvijaju iako to i advokati koji zastupaju optužene vrlo dobro znaju. O nedostojnosti nikako nema govora. To je više jedan lični, personalni napad i bojim se jdan vid osvete Advokatske komore Beograda”, rekao je Milan Antonijević iz YUCOM-a.

Ovo je drugi put da Advokatska komora Beograda odbija da ga upiše u svoju evidenciju. Prvi put je odbijen uz obrazloženje da nije dostavio kompletnu dokumentaciju. Bavljenje advokaturom još uvek nije omogućeno ni bivšoj predsednici Visokog saveta sudstva Nati Mesarović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: