"Skandal, nestao deo zaštićene šume na Kopaoniku"

Iz zaštićenog dela šume, u nacionalnom parku na Kopaoniku "nestalo" preko 3.000 kubnih metara drveta, saopštilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 20.11.2017.

10:49

Ilustracija, Getty images

Kako navode u tom društvu, čije je sedište u Novom Sadu, prolaznici na Jankovim barama bili su šokirani ogoljenim zemljištem i stotinama trupaca, panjeva i razbacanih grana na mestu gde se nalazi stoletna četinarska šuma, preneo je "Blic".

U DZPPS navode da se radi o šumi koja se nalazi u prvom stepenu zaštite, gde nije dozvoljena nikakva privredna delatnost.

"Prema nezvaničnim informacijama poslednjih meseci na više lokaliteta u nacionalnom parku 'Kopaonik' posečeno je preko 3.000 metara kubnih drveta i to od strane onih koji bi trebali park da čuvaju", Javnog preduzeća Nacionalni park Kopaonik", navode u DZPPS.

Kako kažu, do sada su na meti drvoseča najčešće bile šume u pritvatnom vlasništvu, ali je poslednjih godina sve učestalije pustošenje zaštićenih područja - rezervata i nacionalnih parkova.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije oštro osuđuju, kako navode, "grubo kršenje propisa od strane rukovodstva Nacionalnog parka. "Nacionalni park Kopaonik je zarad brze materijalne koristi odlučio da poseče šume koje sa razlogom nisu eksploatisane decenijama", navodi još to društvo.

Milan Ružić, predsednik DZPPS, kaže da se radi o nacionalnom blagu, strogom rezervatu u kome osim poseta turista i naučnoistraživačkog rada nisu dozvoljene druge radnje.

Zaštitari ptica navode da se su na ovaj način nestale mnoge zaštićene i ugrožene vrste kao što su lešnikar, crna žuna, gaćasta kukumavka i dugorepa sova.

"Ovakvo vandalsko uništavanje šuma, osim osiromašenja biološke raznolikosti, doprinosi eroziji, novim poplavama i gubitku pijaće vode. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije uputilo je protest nadležnom Ministarstvu za zaštitu životne sredine i rukovodstvu Nacionalnog parka „Kopaonik“ sa zahtevom da im se hitno dostave informacije o ovom događaju", zaključuju u DZPPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: