Istraživanje: Ustav prolazi

Na predstojeći referendum o ustavu izaći će oko četiri miliona građana s pravom glasa, a više od 95 odsto izašlih glasaće "za".

Izvor: B92

Petak, 20.10.2006.

14:54

Default images

Prema procenama Centra za slobodne izbore i demokratiju, koje se zasnivaju na istraživanju javnog mnjenja od 12. do 16. oktobra, 3,15 miliona građana sigurno će izaći na referendum, a 1,32 miliona najverovatnije. Marko Blagojević iz CESID-a navodi da će broj izašlih birača zavisiti od događaja na političkoj sceni u periodu do referenduma.

"Utvrdili smo da više od 70 odsto birača u Srbiji visoko ceni upravo jedinstvo i sposobnost stranaka da se dogovore. U trenutku kada smo mi to istraživanje radili, bila je u toku obustava paljbe. Možda upravo od toga, od te sloge partija, zavisi ishod referenduma, da li će ustav na predstojećem referendumu biti usvojen ili neće", kaže Blagojević. 

Najveći broj onih koji će izaći na referendum, 55 odsto, navodi da to shvataju kao dužnost i obavezu. Kao ključan motiv za izlazak tek svaki 10. navodi da će tako biti potvrđeno da je Kosovo deo Srbije. Najčešća obrazloženja onih koji ne izlaze na izbore jesu nezainteresovanost za politiku i nepoverenje u političare.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković kaže da su građani nezadovoljni i načinom na koji je ustav donet. U prilog ocene da je ustav, na neki način, partijski i da je rezultat partijskog dogovora, ide i natpolovičan stav, koji je primedba i poruka politici i strankama da je trebalo ipak pitati građane, otvoriti raspravu oko ustavnih rešenja, a ne samo izvesti ih da potvrde nešto što su partije dogovorile, smatra Stojiljković.

Istraživanje pokazuje da se i dalje osipa broj čvrstih stranačkih pristalica, odnosno onih koji kažu da sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasati. Stoiljković navodi da je u okviru te grupe porastao broj pristalica Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije, a da je opala podrška Demokratskoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije.

Prema istraživanju agencije Faktor plus, u oktobru, SRS, je u značajnoj prednosti u odnosu na DS, a ako bi izbori bili održani ovih dana, u parlament bi ušli i LDP i G17 plus.

Antonić: Ne bi čudilo da referendum ne uspe

Sociolog Slobodan Antonić ocenjuje da je, i pored istraživanja javnog mnenja koja ukazuju suprotno, veoma moguće da referendum ne uspe. Antonić je rekao da se, na osnovu dosadašnjih podataka o odzivu birača na izborima u Srbiji, ne bi začudio da referendum ne uspe, odnosno da 28 odsto biračkog tela u Srbiji nikada ne glasa.

"U toj grupi su oni koji su umrli a još su upisani u biračke spiskove, oni koji su se odselili a nisu promenili lične karte, i oni koji, ni kada bi bili kažnjeni, ne bi izašli na izbore. Pored toga, 15 odsto birača na izbore izlaze samo protestno, kao što su to učinili u septembru 2000", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: