Osnovna škola bez osnovnih uslova

Koceljeva -- Osnovnoj školi “Mića Stanojlović” u selu Gradojević u Opštini Koceljeva preti zatvaranje, jer nema pijaću vodu i sanitarni čvor.

Izvor: B92
Podeli

Najbliža škola za mališane iz ovog sela udaljena je sedam kilometra, a uprava škole radije plaća kazne, umesto da proba da đacima obezbedi normalne uslove.

U poljski WC, bez vode i kanalizacije, ovi mališani idu nerado, ali izbora nemaju. Vode nema ni u dvorištu, ni u školi, pa ruke peru sa flašom vode koju donose od kuće.

“U poljski wc idemo, donosimo flasice vode od kuće i peremo ruke ovde”, kaže jedan od učenika.

“Od kada ja idem u ovu školu, nikada nije bilo vode”, kaže Pera Teodorović.

“Kada krenem u školu, meni mama spremi flašu vode i to pijem”, kaže Kristina.

U stalnom strahu da se deca ne zaraze, roditelji su ogorčeni što uprava škole ništa ne preduzima da se poprave sanitarni uslovi.

“Kad pođu u školu idu u wc, da bi trepeli dok ne dođu iz škole”, kaže jedan od roditelja.

Poslednje popravke na školi rađene su pre 13 godina, a učenje u nehigijenskim uslovima bilo bi nastavljano i dalje da sanitrana inspekcija nije nedavno školi izdala naređenje da obezbedi pijaću vodu i sanitarni čvor. Roditelji i predsednik mesne zajednice zatražili su pomoć od direktora.

“Direktor je obavestio roditelje da će predložiti Skupštini opštine da se škola zatvori. Mi smo održali sastanak mesne zajednice i uputili zahtev da škola ne bude zatovrena”, kaže Momčilo Teodorović, predsednik MZ Gradojević.

Inspekcija je zatražila i da se sanira vlaga koja je stigla do pola zidova, da se obavi dezinsekcija i deratizacija i popravi stolarija. Sve to uprava škole treba da uradi do 28. avgusta. Iako smo sve pozvali, niko od direktora nije došao da priča o ovom problemu.

Inače, ovo nije prvi put da inspekcija kažnjava Osnovnu školu “Mića Stanojlović”, a nepostupanje po svakom njihovom nalogu košta oko 100 hiljada dinara, pa se postavlja pitanje da li je upravi škole lakše da plati kaznu ili učenicima obezbedi pristojne uslove?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu