Jeremić: Tužba zbog "Oluje"

Srbija će tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde za zločine počinjene u operaciji "Oluja" 1995. godine, kaže ministar inostranih poslova Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2008.

00:03

Default images

Posle odluke Međunarodnog suda pravde da se proglasi nadležnim za tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid počinjen nad nesrbima od 1991. do 1995. godine, Srbija će uzvrati kontratužbom, rekao je Jeremić. Hrvatski predsednik Stjepan Mesić kaže da bi takva tužba bila neosnovana jer je akcija Oluja bila legitimna.

Jeremić kaže za B92 da je Srbija želela da sporna pitanja sa Hrvatskom reši dogovorom, ali da za to u Zagrebu nije bilo spremnosti.

On precizira da suočavanje sa prošlošću, na čemu insistira Hrvatska, mora da uključi i pitanje šta se dogodilo sa oko 250.000 Srba za vreme operacije "Oluja".

"Na moju veliku žalost, Hrvatska nije na adekvatan način odgovorila na ruku pomirenja koju je Srbije u više navrata pružala i našim naporima da ostavimo prošlost iza sebe i da se okrenemo evropskoj budućnosti", kazao je juče Jeremić za RTS. Jeremić je naveo da je Hrvatska odbijala da se suoči sa činjenicom da je 250.000 Srba proterano iz domova u Hrvatskoj, ali da će to ovog puta morati da učini pred Međunarodnim sudom pravde. "Hrvatski zvaničnici, koliko čujem, pozivaju na to da treba da se utvrdi istina. Slažemo se, neka se utvrdi istina i neka se ova stvar stavi na sud istorije i na sud pravde i zbog toga ćemo im pružiti priliku da odgovore na tužbu Srbije za ratne zločine za etničko čišćenje počinjene na teritoriji Hrvatske 1995. godine", kazao je on.

Ministar Jeremić dodao je da će Srbija učiniti sve da pomogne jačanju dobrih odnosa u regionu. "Naša zajednička budućnost je evropska budućnost. Zarad evropske budućnost treba da se okrenemo pomirenju", kaže on.

"Mislim da je ovo možda i najbolji način. Neka se konačno pred sudom pravde i sudom istorije uspostavi istina o tome šta se zaista događalo tokom operacije 'Oluja'", kazao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će Srbije predstaviti slučaj tako da budu sagledani svi aspekti događaja iz 20. veka, uključujući i ono što se događalo tokom Drugog svetskog rata, jer je neophodno okrenuti se istoriji kako bi se utvrdila istina.

Pupovac: Očekivan potez

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocenio je očekivanom najavu Srbije da će tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde i naveo da bi Srbi u Hrvatskoj mogli da budu aktivan učesnik u tom procesu.

"Mogućnost takve reakcije predstavnika Vlade Srbije je bila očekivana", rekao je Pupovac, komentarišući izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića da će Srbija tužiti Hrvatsku zbog etničkog čišćenja i ratnih zločina počinjenih tokom operacije "Oluja" 1995. godine.

Pupovac, koji je i poslanik hrvatskog sabora, kaže da se nada da još postoji mogućnost da Zagreb i Beograd otvore prostor za dijalog.

"Mislimo da bi trebalo otvoriti prostor za dijalog zbog interesa obeju nacija i zbog odgovornosti da se samostalno suoče sa onim što se dogodilo, i sa ratom i ratnim politikama 1990-tih, ali isto tako i sa onim što se događalo u celokupnom XX stoleću", rekao je Pupovac.

On je podsetio da je srpska zajednica u Hrvatskoj učinila sve da se uspostavi taj dijalog, ali da u tome, nažalost, nije uspela.

"Sada stojimo pred odlukom da zauzmemo svoju poziciju, a ta pozicija će, pretpostavljam, biti da budemo aktivan sudionik u celom procesu, kako god i u kojem god on pravcu išao", poručio je Pupovac.

"Nećemo više dopustiti da se preko naših glava, a o našim glavama raspravlja, sudi i odlučuje bez nas. To se činilo 90-ih, to se činilo i sa ovom tužbom, i sada je vreme da se mi uključimo u to i da kažemo svoje, jer se to, zapravo, nas najviše i tiče", rekao je on.

BiH će tražiti obnovu procesa?

Pravni zastupnik Bosne i Hercegovine u procesu protiv bivše Srbije i Crne Gore, Sakib Softić, izjavio je da jučerašnja odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbaci sve prigovore Srbije i proglasi se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid otvara mogućnost da BiH zatraži obnovu procesa protiv Srbije.

"Sve zavisi od dokaza koji će biti izneseni pred sudom. Samo ako u ovom procesu iskrsnu dokazi koji su po kvalitetu takvi da čine realnim da dobijemo spor protiv Srbije, tražićemo ponavljanje postupka", rekao je Softić za današnji sarajevski "Dnevni avaz".

Softić je ocenio da su Hrvati u prednosti u odnosu na BiH, jer je u poslednje dve godine na scenu isplivalo mnogo toga u vezi s tim slučajevima.

On je podsetio da je Međunarodni sud pravde u slučaju BiH utvrdio da je počinjen genocid u Srebrenici, ali da nije dokazano da je to uradila Srbija, niti da je znala da će Vojska i policija RS počiniti genocid.

Softić veruje da među dokumentacijom do koje je Hrvatska došla i koju će predočiti tom sudu postoje dokazi koji bi mogli potvrditi upravo to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: