Odložena poseta Edija Rame

Poseta premijera Albanije Edija Rame Beogradu, zakazana za 22. oktobar, je odložena, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2014.

18:15

Default images

Albanski premijer posetiće Srbiju 10. novembra.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u popodnevnim satima sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i dvojica premijera su saglasni da su incidenti na stadionu u Beogradu tokom utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije po svojoj suštini bili veoma nesrećni.

"I dalje postoje jasna neslaganja oko toga kako je do incidenta došlo, ali ne smemo i nećemo propustiti mogućnost da se sastanemo i da radimo na održavanju regionalne stabilnosti", naglasili su sagovornici.

Vreme je da okrenemo novu stranicu u političkim i ekonomskim odnosima između Srbije i Albanije, zaključila su dvojica premijera.

Vučić i Rama istakli su da je neophodno nastaviti dijalog i proces započet u Berlinu 28. avgusta, tokom konferencije o Zapadnom Balkanu, jer će on omogućiti poboljšanje odnosa dve zemlje, regiona ali i cele Evrope.

Zaključak je da zvaničan susret bude održan 10. novembra u Beogradu.

Poseta Rame Beogradu je bila zakazana za 22. oktobar, a premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će tokom vikenda odlučiti da li će doći do posete.

Podsetimo, u petak je Rama povodom incidenta sa zastavom Velike Albanije u Humskoj na svom Tviter nalogu napisao: "Normalna Srbija će biti moguća ako realna Srbija shvatiti da njihova noćna mora Velika Albanija nije naš projekat!".

Premijer Vučić je nedugo zatim na istoj društvenoj mreži objavio: "Ljudi koji govore da je velika Albanija naša noćna mora su apsolutno u pravu. Ali, to nije samo naša noćna mora, već noćna mora Evrope, noćna mora čitavog čovečanstva, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da je sprečimo. Nadamo se da će normalni Albanci razumeti ovu poruku."

"Srbija ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod"

Premijer Aleksandar Vučić, povodom posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu, rekao da je sve probleme treba rešavati razgovorom, ali da Srbija ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod.

"Moramo sve probleme da rešavamo razgovorom, ali, s druge strane, Vlada Srbije je morala da pokaže da ne dozvoljava da bilo ko ponižava državu i narod", rekao je Vučić za "Blic", navodeći da je zadovoljan rezultatima razgovora sa Ramom.

Prema navodima lista, Rama je u razgovoru poručio da ga raduje buduća poseta Vučića Tirani, a da je veliku ulogu u dogovoru dva premijera odigrala Nemačka i Vučićev razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel o događajima na utakmici i poseti Rame Beogradu.

Činjenica da je poseta odložena u odnosu na raniji termin posledica je tvrdog stava srpske vlade da ne dozvoljava nikakva poniženja, preneo je list reči izvora iz Vlade Srbije, navodeći da su Vučić i Rama razgovarali pola sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: