Umro Alija Izetbegović

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2003.

16:59

Default images

Počasni predsednik Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović premiuo je u bolnici Koševo u Sarajevu, javili su sarajevski mediji. Izetbegović je u bolnicu smešten zbog kontuzije glave i povrede četiri rebra nakon pada u porodičnoj kući, 10 septembra. Tokom boravka u bolnici njegovo zdravstveno stanje se pogoršalo zbog bolesti srca i pojave krvi u levom plućnom krilu, kao i zbog srčane insuficijencije.

Alija Izetbegović rođen je u Bosanskom Šamcu 1925 godine u trgovačkoj porodici. Odrastao u Sarajevu i tamo diplomirao prava. Kao pripadniku “Mladih muslimana”, organizaciji koja se zalagala za stvaranje jedne velike islamske države suđeno mu je 1946. godine zbog čega je bio u 3 godine u zatvoru. Islamsku deklaraciju, koja je nedavno u Hagu proglašena platformom bošnjačkog funadamentalizma, napisao je 1970. godine. Zog toga mu je suđeno 1983. godine, ali od dosuđenih 14 godina zatvora, izašao je posle nepunih šest. Političku karijeru počinje 1990. godine kao osnivač i lider SDA, nacionalne stranke Bošnjaka. "Voleo bih da je Bosna muslimanska ali je ona ipak i srpska i hrvatska. A Srbi i Hrvati su kao sirće i ulje, pa ako ih želite sastaviti morate ih stalno mućkati!", rekao je Izetbegović, pošto je stao na čelo stranke. Godinu dana kasnije postaje predsednik predsedništva BiH.

Tri puta je biran za člana Predsedništva BiH, a dužnost predsedavajućeg Predsedništva BiH preuzeo je 14. februara 2000. godine. Lidersku poziciju u SDA napustio je nakon više od jedne decenije. Jedan je od potpisnika je Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u BiH, 21. novembra 1995. godine. Vlasti Republike Srpske su 8. novembra 2001. prosledile Haškom tribunalu proširenu optužnicu, koja Izetbegovića po komandnoj odgovornosti tereti za ratne zločine protiv Srba tokom rata u BiH. Tribunal se nije izjasnio o toj optužnici. Bio je oženjen i imao troje dece, dve kćerke i sina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: