Barozo: Kosovo nije preduslov za EU

Žoze Manuel Barozo potvrdio na susretu sa Borisom Tadićem da se priznavanje nezavisnosti Kosova ne postavlja kao uslov za evrointegracije Srbije.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 19.05.2011.

20:52

Default images

"Potvrđujem da se kao uslov pred Srbiju ne postavlja ni proces pregovaranja između Beograda i Prištine ni priznavanje nezavisnosti Kosova", rekao je on.

Barozo je precizirao da se priznavanje nezavisnosti Kosova ne postavlja pred Srbiju u njenom procesu evrointegracija, ali će pitanje Kosova biti uzeto u obzir prilikom izrade mišljenja EK.

"Problemi na Kosovu, međutim, postoje i treba ih rešavati", rekao je Barozo na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije.

Barozo je, posle sastanka s Borisom Tadićem, naveo da je regionalna saradnja integralni deo procesa stabilizacija i pridruživanja EU i da predstavlja jedan od ključnih političkih kriterijuma koji se uzima u obzir prilikom izrade mišljenja Evropske komisije.

"Srbija polako ostavlja za sobom teške događaje iz prošlosti i mi pozdravljamo hrabrost u suočavanju sa time. Kada je reč o Kosovu moramo naći pragmatično rešenje kako bi se rešili problemi koji utiču na svakodnevni život ljudi", rekao je Barozo.

Zato i podstičemo dijalog između Beograda i Prištine, dodao je predsednik EK.

Predsednik Srbije Boris Tadić je naglasio da se Srbija rukovodi kopenhaškim kriterijumima koji su potpuno jasni.

"U njima ne postoji odrednica da neka država na putu ka EU mora da prizna nezavisnost neke druge države ili dela svoje teritorije i Srbija se toga drži", rekao je Tadić.

On je naveo da nikada do sada u razgovorima sa evropskim zvaničnicima nije postavljan takav uslov.

Tadić je rekao da je Srbija svesna da i Evropska unija ima svoje unutrašnje konflikte i da joj novi ne trebaju, kao i da se konflikt između Srba i Albanaca mora rešavati, ali tako da to ne podrazumeva da Srbija bilo kada prizna nezavisnost Kosova.

"Mi znamo koje su naše crvene linije i nećemo ih preći", rekao je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: