Merkelova: Potrebna zajednička strategija o Rusiji i Kini

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je večeras značaj multilateralizma u suočavanju sa izazovima, što je, kako je navela, potvrdila i aktuelna pandemija.

Izvor: Tanjug

Petak, 19.02.2021.

18:43

Merkelova: Potrebna zajednička strategija o Rusiji i Kini
FOTO: Shutterstock/360b

Angela Merkel je, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji (MSC), naglasila da se samo saradnjom mogu savladati globalni izazovi.

Ocenila je da s dolaskom nove američke administracije multilateralizam ima veću šansu.

"Najava njegove administarcije uverila nas je da se ne samo priča, već da se deluje. Povratak u Svetsku zdravstvenu organizaciju, Pariskom sporazumu, i drugi koraco su važni u većoj međunarodnoj saradnji", naglasila je Merkelova.

Dodala je da je na demokratskim zemljama da ne pričaju samo o vrednostima i slobodama, već da donose rezultate i doprinose njihovom ostvarivanju.

Ukazala je i na značaj većeg agnažovanja u Africi, ali i u rešavanju situacije u Libiji i Siriji.

"Tranastlantsko partnerstvo ima dva važna zadatka. Jedan je odnos prema Rusiji. Poslednjih godina nismo napredovali po pitanju integriteta i suvereniteta Ukrajine. Sporazum iz Minska jeste instrument, ali nije doneo rezultate", navela je ona.

Merkelova je zatražila razvijanje tranasatlantske strategije u vezi sa Rusijom, koja bi nudila saradnju, ali i ukazivala na razlike.

Drugi zadatak, prema njenim rečima, komplikovanji je i tiče se uspostavljanja zajedničke agende o Kini.

"Na jednoj strani je Kina konkurent, a na drugoj nam treba kao partner u nekim oblastima, kao što je borba protiv klimatskih promena. Kina je dobila kao sila na snazi. Zato je sada važno, u vezi sa isporukum vakcina iz Kine i Rusije, da delujemo kao Kovaks i multilateralna zajednica, i omogućimo vakcinaciju i u zemljama u razvoju", poručila je ona.

Merkelova je naglasila da je neophodno ojačati sve multilateralne organizacije kao što su Svetska trgovinska organizacija, Svetska zdravstvena organizacija, Svetska banka, Međunarodni monetarni fond.

"Svuda tamo gde smo bili spori i slabi neke druge strukture su nastajale pod rukovodstvom Kine", upozorila je ona.

Naglasila je da je neophodno i da se definišu zajednički izazovi i delovanje.

To, kaže, neće uvek biti lako, jer ne postoje uvek jedinstveni interesi, ali postoji demokratija kao široka osnova.

"Nemačka je spremna za novo poglavlje transatlantskog partnerstva", zaključila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: