Tempo priznavanja Kosova

Premijer Kosova Hašim Tači očekuje da će Kosovo vrlo brzo priznati sto zemalja, pitanje koliko je takva procena realna.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

07:09

Default images

Aleksandar Anderson, iz Međunarodne krizne grupe, smatra da je Tačijeva prognoza previše optimistična. "Veoma je teško reći koliko će zemalja priznati nezavisnost Kosova. Verovatno će na početku nezavisnost priznati samo nekoliko zemalja, dok će ih ostale slediti", rekao je Anderson.

"Kada su u pitanju države u regionu, moraju biti veoma oprezne i verovatno će čekati odluku Evropske unije i ostalih zapadnih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova pre nego što one to isto učine. Ta odluka je za njih veoma delikatna jer moraju da balansiraju između Srbije, koja se snažno protivi nezavisnosti, i onoga što čini EU. Verovatno će na kraju priznati nezavisnost Kosova, ali ne tako da isprovociraju Srbiju", smatra on.

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu se sinoć obratio kosovskoj javnosti, informišući je o formalnim priznanjima Kosova, posebno se zahvalivši Britancima.

"Želim da zahvalim Vladi Velike Britanije zbog priznanja naše države, Republike Kosova. Vi ste uvek ulagali u demokratiju i stabilnost na Kosovu i u regionu, i mi pozdravljamo vašu kontinuiranu podršku", rekao je Sejdiu.

Juče je nezavisnost Kosova zvanično priznalo šest zemalja: Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Turska, Albanija i Avganistan.

Inače, Kostarika je prva zemlja koja je priznala Kosovo - vlada te srednjoameričke države je odluku o priznanju saopštila 17. februara, na dan proglašenja nezavisnosti.

Nakon što je Vašington priznao Kosovo, počela je serija najava iz ostalih zemalja. Priznanje je za sredu najavila je Nemačka, a uskoro će Kosovo priznati i Australija, Poljska, Italija, Belgija, Danska, Finska, Švedska, Bugarska i Austrija.

Austrija sutra priznaje nezavisnost Kosova

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer izjavio je danas da će austrijska vlada sutra usvojiti odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Nastale su nove realnosti koje Austrija priznaje, rekao je Guzenbauer na konferenciji za novinare. Guzenbauer je govorio na specijalnoj konferenciji za štampu posvećenoj isključivo Kosovu i Metohiji.

Guzenbauer je priznao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova "nije idealno rešenje", ali da do boljih scenarija nije bilo moguće doći.

"Istorijska dinamika se ne pridržava idealnih scenarija. Pregovori bez ishoda i razvoj na terenu pokazali su da reintegracija Kosova u Srbiju nije bila moguće", kazao je on.

Guzenbauer je ocenio da će zasigurno odnosi Srbije i Evropske unije narednih nedelja biti otežani, ali je dodao da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da se Srbija može osloniti na Austriju u svom putu ka EU.

Australija priznala nezavisnost Kosova

Australija je danas zvanično priznala jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, pozivajući Kosovo i Srbiju da mirnim putem reše spor.

"Australija želi sve najbolje Vladi Kosova u zadacima koje je očekuju", navodi se u saopštenju australijskog ministra spoljnih poslova Stivena Smita.

Australija "snažno ohrabruje rukovodioce Kosova i Srbije da sa odlučnošću i mirnim putem reše svoje nesuglasice", dodaje se u saopštenju.

Smit je naveo da će vlasti u Kanberi uskoro uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom.

Islamske države pozdravile nezavisnost Kosova

Organizacija islamske konferencije pozdravila je deklaraciju o nezavisnosti Kosova, ocenjujući da je to na dobrobit muslimanskog sveta.

"Kosovo je konačno proglasilo nezavisnost, posle duge i odlučne borbe svoga naroda. Radujemo se tom srećnom ishodu i izražavamo solidarnost i podršku našoj braći i sestrama na Kosovu", izjavio je predsednik Konferencije Ekmeledin Ihsanoglu, otvarajući juče sastanak te organizacije u Dakaru, javio je Rojters.

"Islamska nacija im želi uspeh u novoj borbi koja ih očekuje, a to je izgradnja jake i prosperitetne države sposobne da zadovolji svoj narod. Nema sumnje da je nezavisnost Kosova dobitak za muslimanski svet i dalji podsticaj zajedničkoj islamskoj akciji", podvukao je Ihsanoglu.

IZ Srbije: Apel islamskim zemljama

Islamska zajednica Srbije osudila je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i uputila apel svim islamskim zemljama da prilikom donošenja odluke o eventualnom priznavanju Kosova uzmu u obzir i interese muslimana u Srbiji.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić zahvalio se Bogu što država štiti džamije, jer je to interes svih građana Srbije.

Muhamed Jusufspahić rekao je da zajednica muslimana čija je domovina Srbija osuđuje proglašenje nezavisnosti Kosova, kao akt političkog nasilja koji može da produbljuje neslogu među narodima sveta.

On je pozvao islamske zajednice u regionu da se uzdrže od svakog komentara, jer je u interesu islamske zajednice da živi u slozi sa hrišćanskim komšijama.

"Mi smo uputili apel svim islamskim zemljama članicama Organizacije islamskih zemalja da - kada se opredeljuju - jer ovo je situacija kada se opredeljuju da li su za jednu opciju, ili drugu, da ipak povedu računa i o interesima muslimana, odnosno islamske zajednice koja živi i deluje u Srbiji", naveo je Jusufspahić.

Jusufspahić je osudio nasilje na ulicama gradova Srbije i pozvao da se ne pale bogomolje i da se za zemlju i njene interese navija dostojanstveno i nenasilno.

Bajrakli džamiju u Beogradu danonoćno obezbeđuju jake policijske snage.

"Kao zajednica muslimana, čija je domovina Srbija, osuđujemo svaki akt političkoga nasilja koji može dalje produbljivati jazove i neslogu među narodima sveta. Jednostrano proglašenje Kosova to zaista i jest. Njime će mnoge zemlje članice Organizacije islamskih zemalja biti stavljena pred iskušenja ista ili slična", izjavio je Jusufspahić.

I Tajvan priznao nezavisno Kosovo

Tajvan je priznao danas nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Džejms Huang rekao je na konferenciji za novinare da Tajvan ne isključuje razvoj zvaničnih veza s Kosovom i da je spreman da obezbedi pomoć Kosovu.

Kina i Tajvan razdvojeni su od 1949. godine, ali Peking to ostrvo i dalje smatra sastavnim delom "matice zemlje" i preti da će svoj teritorijalni integritet braniti, ako bude potrebno, i oružjem.

Litvanija: Ne pre 10. marta

Parlament Litvanije će konačnu odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova doneti ne ranije od 10. marta, a po svemu sudeći, taj stav će biti blizak većini članica EU.

Predsednik spoljnopolitičkog komiteta parlamenta Justinas Karosas novinarima je kazao da prolećno zasedanje parlamenta počinje tek 10. marta.

Takvo pitanje se ne može rešiti tokom jednog dana, jer je neophodno pripremiti projekat izjave, o kojoj parlament tek treba da raspravlja, rekao je Karosas.

On nije želo da prognozira mogući ishod glasanja o projektu izjave, ali je ukazao da je Viljnus već posalao signal "da je solidaran sa većinom u EU".

Predsednik Valdas Adamkus je juče ovlastio šefa diplomatije da se obrati parlamentu sa molbom da prizna nezavisnost Kosova.

Đelić se zahvalio španskom ambasadoru

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić sastao se danas sa ambasadorom Španije u Beogradu Hoseom Rivijerom Sikjerom. U ime Vlade, Đelić se zahvalio "na principijelnom i doslednom stavu Španije o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije".

Potpredsednik Vlade je naveo da je Srbija protiv bilo kakvog nasilja i da će se za zaštitu svojih legitimnih državnih interesa boriti svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima.

Ambasador Sikjer i potpredsednik Đelić zaključili su da postoji obostrani interes za povećanje trgovinske razmene između dve zemlje, naročito u oblasti infrastrukture, energetike i telekomunikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: