Roditelji ne daju novac za sveštenika za školsku slavu

Učenicima osnovne škole Vojvoda Mišić čije odeljenje je izabrano da bude domaćin školske slave, škola je tražila da donesu po 100 dinara za sveštenika.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

16:39

Roditelji ne daju novac za sveštenika za školsku slavu
Foto: Thinkstock

Pored polemike o mestu religije u obrazovanju, ovaj slučaj je pokrenuo i pitanje šta su sve roditelji dužni da plaćaju školama tokom školovanja svoje dece.

U osnovoj školi Vojvoda Mišić se poštuje tradicija. Svake godine za pripremu školske slave bira se jedno odeljenje, ove godine međutim nisu svi roditelji bili raspoloženi da sa po 100 dinara pokriju troškove sveštenika.

“Sveštenici koji su ovde bili od kada sam ja direktor znači od 2010. Nikada nijedan nije tražio nikakvu nadoknadu. Ono što mi imamo običaj kao Srbi pravolsavni da radimo to je da se svešteniku da kad dođe da osvešta kuću, mi damo zato što hoćemo, dobri smo domaćini, volimo to. Ja čitam, u komentarima ispalo je da je svešteniku skupljalo se 300.000 dinara, znači to je samo na nivou razreda, 40tak učenika, pritom imate ljude koji ne žele da daju i oni neće ništa da daju, ne za sveštenika nego za bilo šta, neću da učestvujem imam druga ubeđenja, što se poštuje”, navela je direktorka škole Dragana Spasojević.

Na koji način će obeležiti 27. januar škole same odlučuju. Međutim, slučaj beogradske škole završio je u javnosti, potom i pred Ministarstvom prosvete.

“To samo govori o tome koliko ta osoba koja vodi školu, kao i mnoge druge nije izgradila svoj sopstveni autoritet da zna šta se dešava kod nje u ustanovi. Ne mogu da ostave da jedno odeljenje budu domaćini, da rade šta hoće, pa šta da odu da ukradu prase na pijaci i da ga donesu i to je samovolja domaćina. Ne mogu te stvari da se rade, to je jasno svima. dokle god budemo imali ovakve zakone to je domen odgovornosti školskog odbora direktora te škole. Ja mogu lako da vratim lopticu ali ja upravo tražim da izmenama zakona mi budemo odgovorni i da možemo te stvari da efikasno dovedemo u red”, naveo je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministarstvo prosvete insistira da se odluke u školama, a posebno one koje se tiču finansijskog učešća roditelja, donose isključivo uz njihovu saglasnost. Odlukom beogradske škole domaćin slave ove godine neće biti izabrano odeljenje već jedan profesor škole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: