I školarci će kroz reforme – uniforme, smanjeno gradivo...

Ministarstvo prosvete za narednu godinu najavljuje niz novina, a želja Ministarstva je da se ogledna nastava i funkcionalna znanja "usele" u škole.

Izvor: RTS
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Gostujući u Dnevniku RTS-a pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković je rekla da u Srbiji vlada samokritički odnos da deca uče napamet i da se znanje reprodukuje, što je, ističe, nažalost u najvećem broju slučajeva istina. Dodaje da sa idejom uvođenja ogledne nastave idemo u bolje dane za prosvetu.

"Mi smo dali preporuku Zavodu za vrednovanje kvaliteta da pristupi i da dobro promisli na koji način bismo mogli da rasteretimo gradivo koje negde opterećuje naše učenike", kaže Nedeljkovićeva.

Nedeljkovićeva je rekla da će izborni predmeti od naredne godine promeniti formu i vratiti se u formu sekcija.

"Sekcije će biti obavezujuće za nastavnike i one će zaista ulaziti u njihov neposredan rad. Tu bih rasteretila kolege od straha da će gubiti broj časova, a đake da ohrabrimo da se zaista opredele prema svojim afinitetima i sklonostima jer smo imali u praksi, i to je ono što je tužno, da se dete opredeli, na primer, za informatiku a kaže da bi volelo i da peva, a to mu nije bilo omogućeno", objašnjava Nedeljkovićeva.

Informatika iz statusa izbornog predmeta prelazi u obavezan koji će biti u rasporedu, kaže Nedeljkovićeva i dodaje da će informatički sadržaji i učenje informatike biti jedna priprema za buduće gimnazije i srednje škole.

"Mi moramo da ohrabrimo svoje kolege u školama da budu kreativniji, da se potrude da isprate novine, ako ne i da budu oni koji će i doneti neku novinu. Deca vladaju tehnologijom, moraju i kolege da pruže zanimljive sadržaje kako bi nam škola bila kreativnija. Ako pričamo o kreativnosti, neka budu što kreativniji a samim tim biće sve bolji", smatra Nedeljkovićeva.

Kaže da postoji određeni broj škola koje imaju bolju opremu ali je ne koriste. Ističe da je izdvojen značajan fond novca koji će se koristiti samo za obuku nastavnika.

Govoreći o vraćanju uniformi od drugog polugodišta kaže da se dosta škola odazvalo tom pozivu.

"Dosta škola je javilo da su se roditelji izjasnili za uniforme i mi to pozdravljamo. Tamo gde bude drugačija situacija to će biti apsolutno odluka škole i mi to poštujemo", zaključila je Nedeljkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 222 idi na stranu