Reciklaža nije blamaža

Beograd -- Opština Savski venac, USAID i SFERA organizovali su učenje o značaju reciklaže u osnovnim školama. Deci u tome pomaže robot.

Izvor: B92
Podeli

Krajem septembra popularni Art-eko robot kontejneri krenuli su na turneju po osnovnim školama na teritoriji opštine Savski venac.

Cilj ove akcije "Recikliram za Savski", koju je pokrenula opština Savski venac uz pomoć USAID-a, Balkanskog fonda za lokalne inicijative i udruženja "SFERA", je da se osnovci zainteresuju za održivi razvoj, sakupljanje i separaciju otpada.

Takođe, organizovan je i nagradni konkurs pa tako reciklažni roboti zauvek mogu da ostanu u holu pobedničke škole.

Da reciklaža nije blamaža ovih dana uče đaci Osnovne škole "Isidora Sekulić". Svaki put kada učine dobro delo za životnu okolinu i u za to predviđene robote ubace papir, plastičnu ili metalnu ambalažu, robot im se zahvali edukativnom porukom tipa "Jedna puna dnevna soba papira može da sačuva 17 stabala".

Snežana Cerović, direktorka Osnovne škole "Isidora Sekulić", kaže da su roboti „senzacija, atrakcija i hit“, ali ne samo za decu nego i za odrasle. „Sve korpe po školi su prazne, znači reciklaža pun pogodak“, kaže ona.

Đaci najveći deo malog odmora provedu pored robota, koji se nalaze u holu škole, a kada nisu na odmoru na časovima „Svet oko nas“ crtaju i daju predloge za ime Art-eko robota.

U opštini Savski venac kažu da im je cilj da deca kroz igru nauče zašto je važno brinuti o očuvanju životne sredine.

„To je neka vrsta stimulacije dece da počnu da se bave reciklažom. Mi smo kao jedan od naših prioriteta postavili ekologiju i zaključili smo da je najbolji način da uživamo u lepšoj, čistijoj opštini u budućnosti da se bavimo obrazovanjem dece u vezi sa ekologijom“, kaže Dušan Dinčić, načelnik uprave gradske opštine Savski venac.

Radovi osnovaca biće postavljeni krajem narednog meseca u holu Narodne banke Srbije. Posetioci će moći da glasaju, a učenik čiji predlog za ime robota dobije najviše glasova osvojiće set Art-eko kontejnera za svoju školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu